• Πολιτική

    Καραμανλής: Ενισχύουμε το θεσμικό οπλοστάσιο-Δημιουργούμε νέο εργαλείο επιτάχυνσης των μεγάλων έργων

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής


    «Με το νομοσχέδιο αυτό καλούμε τον ιδιωτικό τομέα να μας βοηθήσει τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των στρατηγικής σημασίες έργων μέσα από ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Ο υπουργός τόνισε πως η συμμετοχή και η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιο τομέα ήταν μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται, είπε, για ένα νομοσχέδιο που «δεν αντιγράφει μηχανικά την συνέργεια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από άλλες χώρες, αλλά διαβουλευτήκαμε με όλους τους φορείς, έχοντας πάντα ως γνώμονά μας το δημόσιο συμφέρον, τον σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και του ανταγωνισμού».

    Έτσι, «δημιουργούμε ένα όπλο στην φαρέτρα του θεσμικού πλαισίου της χώρας για τα μεγάλα έργα» και αποκτάμε «ένα ακόμα εργαλείο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων με πιο γρήγορους ρυθμούς, να έχουμε καλύτερους σχεδιασμούς και αποτελεσματικότητα».

    Καραμανλής: “Θέλουμε αυτή η διαδικασία να αφορά μεγάλα project”

    Απέρριψε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα καταλάβει όλο τον σχεδιασμό των έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αντιθέτως, είπε, «εάν είχαμε αυτό το εργαλείο πριν δέκα χρόνια δεν θα χάναμε όλο αυτό το διάστημα στο Ελληνικό, γιατί πολλές φορές ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προτείνει λύσεις».

    Υπογράμμισε πως «η διαγωνιστική διαδικασία δεν παρακάμπτεται, ο ιδιώτης θα καταθέτει μια πρόταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή από το υπουργείο. Και μετά, σε κάθε περίπτωση, θα γίνεται διαγωνισμός και γι’ αυτό και είναι συμβατό με ευρωενωσιακό δίκαιο».

    Απαντώντας γιατί έχει επιλεχθεί οι πρότυπες προτάσεις να αφορούν έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ και όχι μικρότερης αξίας έργα, εξήγησε πως «θέλουμε αυτή η διαδικασία να αφορά έργα υποδομής με μεγάλες ανάγκες επιτάχυνσης, δηλαδή για τα μεγάλα project» και πρόσθεσε πως «δεν αποκλείουμε στο μέλλον να ενταχθούν στην διαδικασία των πρότυπων προτάσεων και μικρότερα έργα, αλλά καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με την υλοποίηση συγκεκριμένων εμβληματικών έργων».

    Σημείωσε ότι το ζήτημα για το υπουργείο «δεν είναι ποιος θα πάρει ένα έργο αλλά κατά πόσο αυτά τα μεγάλα έργα θα γίνουν με ταχύτητα, διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα».

    Ο κ. Καραμανλής, ανέφερε πως ακούσαμε προσεκτικά τις παρατηρήσεις των θεσμών και κατά την ακρόασή τους που προηγήθηκε, τις σημειώσαμε και αύριο τόσο στην Επιτροπή όσο και κατά την συζήτηση της Ολομέλειας και θα φέρουμε τις όποιες αλλαγές πρέπει.

    Πάντως, επισήμανε ο υπουργός, «η κριτική των φορέων δεν ήταν, όπως είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε καμία περίπτωση ισοπεδωτική στο νομοσχέδιο».

    Διαβάστε επίσης:

    Παραμένει έξαλλος με τον Δένδια ξανά ο Τσαβούσογλου: «Επιτίθεται καθημερινά στην Τουρκία»

    Μπορέλ: Η ΕΕ θα παράσχει στην Ουκρανία πληροφορίες για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού

    ΗΠΑ: Συνέστησαν στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως της Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ