• Πολιτική

    Ιταλία: Τη δημιουργία «ισχυρής πλειοψηφίας» με άλλα κόμματα επιζητεί ο Ντι Μάιο

    • NewsRoom

    Λουίτζι Ντι Μάιο


    Έτοιμος να διαπραγματευτεί τη δημιουργίας μιας «ισχυρής πλειοψηφίας» δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέτζιο Μοταρέλα.

    Ο Ντι Μάιο δήλωσε πως ξεκίνησε τις συνομιλίες με άλλα κόμματα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια εννοεί.

    «Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών» τόνισεε ο Ντι Μάιο. Όπως ανέφερε, το M5S δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή «έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε».

    «Δεν θα αφήσουμε το καράβι να βυθιστεί», τόνισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το αντισυστημικό M5S είναι το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτει σχετική πλειοψηφία, γύρω από την οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

    «Οι πολίτες μας ζήτησαν τον Μάρτιο του 2018 να αλλάξουμε αυτή τη χώρα σε βάθος», είπε, στρεφόμενος εναντίον του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και πρώην εταίρου του στην κυβέρνηση, Ματέο Σαλβίνι, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Το M5S δεν μπορεί να συμμορφωθεί με «τα καλοκαιρινά καπρίτσια», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στις 8 Αυγούστου ο Σαλβίνι, όταν ανακοίνωσε το τέλος της συμμαχίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα πριν από 14 μήνες.

    Ο Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι το Κίνημά του έκανε λάθη κατά τη διακυβέρνησή της χώρας, όμως υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός αυτός γεννήθηκε «από ένα συμβόλαιο βασισμένο στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία υπονομεύτηκε από μια μονομερή ρήξη» εκ μέρους του Σαλβίνι.

    Ο ηγέτης του M5S απαρίθμησε δέκα προγραμματικά σημεία που είναι απαραίτητο να τηρηθούν από μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα μέρος αυτού του προγράμματος συμπίπτει με εκείνο που έχει προτείνει τις τελευταίες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ανέφερε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, παροχής βοήθειας στις οικογένειες, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για τον νότο.

    Ο Ντι Μάιο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη, αν και το PD του έχει ζητήσει να επιβεβαίωσει την πίστη του στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας.

    Το σίγουρο είναι πάντως πως το κόμμα με το οποίο θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με το M5S είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ο ηγέτης του Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε, το πρωί της Πέμπτης, εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό κόμμα του Ντι Μάιο και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

    Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με τη Λέγκα του Σαλβίνι.

    Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάγιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ