• Πολιτική

    Ισραήλ: Δεν ξέρουμε ακόμα αν το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας

    • NewsRoom

    Γιουβάλ Στάινιτς, υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ


    Το Ιράν, το οποίο ακόμα θρηνεί για τον θάνατο του υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, ύστερα από την αμερικανική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποσύρεται από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015  και θα συνεχίζει θα εμπλουτίζει ουράνιο ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της.

    Παράλληλα όμως η Τεχεράνη πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και θα υπαναχωρήσει εφόσον αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

    Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», επεσήμανε ο Γιουβάλ Στάινιτς μιλώντας στο Radio Israel όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή ατομικής βόμβας. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

    Ο Στάινιτς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Όμως παράλληλα φάνηκε να προσπαθεί να διατηρήσει το Ισραήλ μακριά από την τρέχουσα οξυμένη κατάσταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αν και ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται από την Παρασκευή σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

    «Είμαστε στο περιθώριο, παρακολουθούμε τα γεγονότα», υπογράμμισε ο Στάινιτς.



    ΣΧΟΛΙΑ