• Πολιτική

    Εισαγγελική πρόταση: Να καταδικαστεί ξανά ο Τάσος Μαντέλης για ξέπλυμα μίζας από τη Siemens


    Την καταδίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη και σε δεύτερο βαθμό για “ξέπλυμα” μίζας 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens, πρότεινε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Πρωτόδικα, ο 73χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε κριθεί ομόφωνα ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Τότε το δικαστήριο του έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Τώρα, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι ο κ.Μαντέλης, ως υπουργός Μεταφορών, δωροδοκήθηκε με 450.000 μάρκα, που έφυγαν σε δυο δόσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του τότε υπουργού, με την κωδική ονομασία “Ροκος”.

    Κατά τον εισαγγελέα, τα χρήματα αυτά δεν ήταν προεκλογική ή εκλογική χορηγία, όπως ισχυρίστηκε απολογούμενος ο κ.Μαντέλης αλλά μίζα για να κερδίσει ο γερμανικός κολοσσός τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ.

    Η αγόρευση του εισαγγελέα

    Τα επίδικα ποσά αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ότι δεν δαπανήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του Τάσου Μαντέλη αλλά για να καλυφθούν έξοδα της οικογένειας του.

    Ούτως ή άλλως η αποδοχή των 450.000 μάρκων ήταν παράνομη, οπως τόνισε στην αγόρευση του ο εισαγγελικός λειτουργός:

    “Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το Δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά 2 φορές το προεκλογικο κονδύλι για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών”.

    Θέλοντας να καταρρίψει τον ισχυρισμό του κ.Μαντέλη περί αρχικής άγνοιας της “χορηγού” Siemens αλλά και την επιλογή ενός τραπεζικού λογαριασμού με κωδικό, ο εισαγγελέας ανέφερε:

    “Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τί θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική, ούτε νόμιμη.”

    Ο εισαγγελέας πρότεινε, επίσης, την ενοχή και του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τάσος Μαντέλης: Ποινή κάθειρξης 8 ετών για μίζα από τη Siemens. Ελεύθερος με αναστολή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αυγερινός επιβεβαιώνει Τσουκάτο: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ το 1 εκατ. μάρκα της Siemens

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκάνδαλο Siemens: Πώς εξαφάνισε 7 εκατ. ευρώ ο φυγόδικος Καραβέλας



    ΣΧΟΛΙΑ