• Top Stories

    Τάσος Μαντέλης: Ποινή κάθειρξης 8 ετών για μίζα από τη Siemens. Ελεύθερος με αναστολή


    Ο 72χρονος πρώην υπουργός κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για μίζα 230.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε από τη Siemens για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ.

    Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του έως την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

    Δύο ακόμα κατηγορούμενοι, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι.

    Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

    Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: “Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας“.

    Αθώα κρίθηκε η Αντωνία Μάρκου για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλείψει δόλου, για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,

    Αθώος κρίθηκε και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτός ελλείψει δόλου.

    Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

    Απορρίφθηκε τέλος η δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί σε ελβετική τράπεζα ή κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τάσος Μαντέλης: Ένοχος για μίζα από τη Siemens



    ΣΧΟΛΙΑ