• Πολιτική

    Οικονόμου: Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της 21ης Μαΐου κι εκεί επιδιώκουμε μια καθαρή εντολή

    • NewsRoom
    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Η δική μας προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε με σαφήνεια στην ελληνική κοινωνία ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας και η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά τα πολιτικά διακυβεύματα και σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αριθμητικά μεγέθη. Θα δείξει ποιος θα είναι ο πρώτος, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα είναι αυτός που θα γίνει πρωθυπουργός». Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb».

    Σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τη διαφορά από τον δεύτερο, γιατί αυτό θα αποτελέσει και πρόκριμα για την επόμενη εκλογή, αν αυτή χρειαστεί, θα περιορίσει, θα εκμηδενίσει τα όποια σενάρια που αναφύονται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα και ασάφεια από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο “κυβέρνησης ηττημένων” με τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχει αποκλειστεί από όλους και δεν έχουμε και καμιά αμφιβολία αν τα νούμερα έβγαιναν ποτέ, αυτό θα πραγματοποιούνταν. Το πιο βασικό, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Εμείς έχουμε μια καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, αυτή την ώρα είναι η μοναδική καθαρή πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει στο τραπέζι».

    Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κάτι που να μας δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία να μας ανανεώσει την εντολή αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, θα διαμορφώσουν το σκηνικό και τις εξελίξεις. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στη σταθερότητα. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυτή είναι η εκλογική διαδικασία και εκεί επιδιώκουμε μια καθαρή εντολή, ένα αποτέλεσμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις στη συνέχεια και που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει στον τόπο τη σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται.

    Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διευρύνει την απήχηση του παραδοσιακού μας χώρου, να ενσωματώσει, να αξιοποιήσει ρεύματα, ανθρώπους, ιδέες που δεν άνηκαν στον παραδοσιακό μας χώρο και που μοιράζονται τις αντιλήψεις και τις απόψεις μας για τον προσανατολισμό της χώρας, την προκοπή των πολιτών, τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό».

    Πρόσθεσε στο σημείο αυτό: «όπως συμπεριφερθήκαμε ως κυβέρνηση, ανοιχτά, ενσωματώνοντας δημιουργικές φωνές, ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με τον παραδοσιακό κορμό μας και με αυτό τον τρόπο, μεγαλώσαμε και την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σε επίπεδο κοινωνίας και ανθρώπων -όχι σε επίπεδο υφαρπαγής στελεχών που θα έχουν εκλεγεί με άλλη ατζέντα από τον ελληνικό λαό- θα κυβερνήσουμε και την επόμενη τετραετία -επαναλαμβάνω- με καθαρά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Δεν πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική στην Ελλάδα -γιατί κάθε χώρα έχει τα δικά της πολιτικά χαρακτηριστικά, με τα χαρακτηριστικά που έχουν τα κόμματα δεν υπάρχει η απαραίτητη πρώτη ύλη- μπορεί να αποφέρει βιώσιμα, σταθερά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά κυβερνητικά σχήματα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που ζει η εποχή μας. Το είπαμε με σαφήνεια όταν ψηφιζόταν η απλή αναλογική.

    Εμείς με σαφήνεια λέμε ότι οι κυβερνήσεις που κάποιοι προβάλλουν ως ιδεατό τη συνεργασία, ενδεχομένως είναι κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν σε παραλυσία. Υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα, ουσιαστική απουσία μιας συγκροτημένης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης».

    Η κυβέρνηση στο πλευρό της κοινωνίας με πολιτικές που φέρνουν αποτελέσματα

    Αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ισπανία, που αποτελεί πρότυπο συχνά και του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Ανδρουλάκη. Είναι συνέπεια μια παγκόσμιας, εισαγόμενης κρίσης -δεν είναι ελληνικό φαινόμενο- που η χώρα μας προσπάθησε να το αντιμετωπίσει και κατάφερε καλύτερα αποτελέσματα από άλλες, ισχυρότερες, οικονομίες. Θα ξεχάσουμε το μηδενισμό της επιρροής της ακρίβειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας; Με τα μέτρα της κυβέρνησης, με το μηχανισμό, με τις ενισχύσεις που πήγαιναν στους καταναλωτές -το έβλεπε ο πολίτης στους λογαριασμούς του- μηδενίσαμε την επίδραση της ακρίβειας στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Χλεύασαν την πρωτοβουλία για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, το οποίο κατάφερε για 25 εβδομάδες να έχει μία ασφαλή περίμετρο και τα προϊόντα ζωτικής σημασίας για κάθε νοικοκυριό είχαν τιμές που είτε έπεφταν, είτε έμεναν σταθερές. Χλεύασαν μια σειρά από πολιτικές στήριξης της κοινωνίας που δεν προέρχονται από φορομπηχτική πολιτική, αλλά από το μέρισμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Δίπλα σε όλα αυτά, υπάρχει μια πολιτική που αύξησε τις συντάξεις, αύξησε κατά 20% σε σχέση με το 2019 τον κατώτατο μισθό. Σήμερα είναι πολλοί λιγότεροι εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στη χώρα, γιατί οι μισθοί έχουν μετατοπιστεί σε μεγαλύτερες κλίμακες. Μια πολιτική που έδωσε τη δυνατότητα μισθού και εισοδήματος σε 300.000 ανθρώπους. Μια πολιτική που με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενίσχυσε και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα το εισόδημα».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε «ότι μπορεί να μηδενίσει τη συνέπεια της ακρίβειας ως παγκόσμιο πρόβλημα -όποιος το λέει, λέει ψέματα- και το διαχειριστήκαμε με τέτοιο τρόπο που να στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να περιορίζει το αποτύπωμα, εξαντλώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, όχι όμως καταστρέφοντάς τις. Συζητάμε για το ποιες εφαρμόσιμες πολιτικές έρχονται να απαντήσουν στο πρόβλημα αυτό. Έχουμε απαντήσει με τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, για τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια, τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση των φόρων και την αύξηση των επενδύσεων που έφεραν δουλειές, όχι σε νηνεμία, αλλά μέσα σε ένα τυφώνα παγκόσμιων κρίσεων, που η χώρα μας παρουσιάζει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη ευρωζώνη, το ΑΕΠ μας μεγαλώνει».

    Για το κόμμα Κασιδιάρη

    «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», είπε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο κόμμα Κασιδιάρη. Και τόνισε: «Υπήρξε μια πρόταση νόμου που στο τέλος της ημέρας έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα δώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη το δικαίωμα να κρίνει αν μέλη εγκληματικής οργάνωσης μπορούν να φορούν το μανδύα πολιτικού κόμματος για να κατεβαίνουν στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών γιατί τη ρύθμιση την έφερε η Νέα Δημοκρατία. Μπορούσε την ύστατη στιγμή να μην είναι και σε αυτό το ζήτημα, για μία ακόμη φορά, η εθνική εξαίρεση και να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία και συναίνεση στο θεσμικό όπλο που το ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, δίδει στη Δικαιοσύνη για να μην μπορούν οι Κασιδιάρηδες, οι εγκληματίες, οι μαχαιροβγάλτες, να εμπαίζουν Δικαιοσύνη, θεσμούς και κοινωνία και να ενδύονται το μανδύα του πολιτικού κόμματος.

    Εκείνοι που μας κατηγορούν και κουνούν το δάχτυλο στην παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και που από την ίδρυσή της έχει ανοικτό μέτωπο με την ακροδεξιά, δεν έβρισκαν μία αίθουσα για να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.

    Έχουμε πολλές διαφορές, πρέπει όμως να αναζητήσουμε με ειλικρίνεια έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, στην τοποθέτησή μας ως πολιτικό σύστημα, απέναντι στους τραμπούκους, στους μαχαιροβγάλτες, στους εγκληματίες. Χορηγός της ακροδεξιάς είναι κυρίως η πολιτική που οδηγεί τον κόσμο στην απελπισία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της συντεταγμένης Πολιτείας, τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική».

    Διαβάστε επίσης

    Καλλιόπη Σπανού: Ποια είναι η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών

    Σαμαράς: Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δείχνει τον έναν και μόνο δρόμο που έχει η χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ