• Πολιτική

    Η επιστροφή των προσφύγων στην Ειδομένη μετά από φημολογία ανοίγματος των συνόρων

    • NewsRoom


    Έντονη κινητικότητα επικρατεί από χθες το βράδυ στον καταυλισμό των προσφύγων, εξαιτίας νέας φήμης που κυκλοφόρησε, ότι σήμερα στις 12:00 θα ανοίξουν τα σύνορα. Στην Ειδομένη σήμερα από το πρωί υπάρχει αυξημένη αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με στοιχεία του Mega Channel, ενώ καραβάνια προσφύγων από τις γύρω περιοχές εθεάθησαν ξανά- μετά από αρκετές ημέρες- στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση προς τα εκεί, ελπίζοντας να αποδειχθεί αληθινή η φήμη για το άνοιγμα των συνόρων.

    Η αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο ορισμένες «ύποπτες» μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες φέρεται να παρακινούν τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά στην ΠΓΔΜ, όπως είχε γίνει και πριν από δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες έψαχναν ένα κενό στον φράχτη των συνόρων, όταν τους «ξεσήκωσαν» φυλλάδια που είχαν μοιραστεί στην Ειδομένη.

    Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει την απαραίτητη ενημέρωση στην ΠΓΔΜ και τις βουλγαρικές αρχές παραχωρώντας τους και ειδική χαρτογράφηση της περιοχής.

    Ταυτοχρόνως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και μάχη από τα δίκτυα ενημέρωσης των προσφύγων ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά. Μάλιστα ο κύριος Γιώργος Κυρίτσης τόνισε, ότι πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρχές για να μην δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες στο ήδη ταλαιπωρημένο προσφυγικό λαό.

    Τέλος μέλος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων. Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο.

    Ωστόσο παραδέχτηκε, όταν ερωτήθηκε για τη δράση των εθελοντών και των ΜΚΟ, πως ο έλεγχος στην Ειδομένη παραμένει σχεδόν ανύπαρκτος καθώς στηρίζεται σε κάποια οργανωμένη δομή.



    ΣΧΟΛΙΑ