• Πολιτική

    Η έξαρση της πανδημίας πιέζει το Μαξίμου – Κρίσιμο το διάστημα έως τα Χριστούγεννα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η έξαρση της πανδημίας πιέζει το Μαξίμου - Κρίσιμο το διάστημα έως τα Χριστούγεννα


    Η έξαρση της πανδημίας έχει μετατραπεί σε εστία μόνιμου προβληματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παρά τις προσπάθειες να επιβληθεί μια ιδιότυπη κανονικότητα και τις επανειλημμένες δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν ένα νέο γενικό lockdown, ή οριζόντια μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, η διολίσθηση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο της πανδημίας είναι μία πραγματικότητα.

    Έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται αναγκασμένη να απαντά διαρκώς στην τυφλή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν αποκομίζει πολιτικά οφέλη, παρά μόνο υπολογίζει στην καλλιέργεια μιας υπόγειας έντασης.

    Συνεργάτες του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη μπορεί να υποβαθμίζουν στις επίσημες τοποθετήσεις τους την επίδραση αυτής της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως κορυφαίοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου φανερώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την ανησυχία τους για την υπονομευτική επίδραση αυτής της παραμέτρου.

    Ενδεικτική της νευρικότητας που προξενείται είναι και η επιλογή της κυβέρνησης να απαντά συνέχεια στις συχνά άστοχες και ασύμμετρες κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας.

    Προειδοποιητικά σημάδια

    Η μετωπική αντιπαράθεση σε συνδυασμό με την προαναγγελία μισθολογικών αυξήσεων και τις συνεχείς παρεμβάσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αναζωπυρώνει την παραφιλολογία των εκλογών και πάντως, θεωρείται ότι δείχνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης ως προς την τακτική της, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες.

    Την ίδια στιγμή, η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων , αλλά και κυρίως, των θανάτων λόγω κορονοϊού είναι πρόδηλη, καθώς όσο παραμένει άγνωστο το τέλος της κρίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος ενός μακάβριου απολογισμού απωλειών.

    Μία κακή εξέλιξη στο πεδίο της πανδημίας θα φέρει αρνητικό κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση και θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Η πιθανότητα αυτή, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ και εν αναμονή ανάδειξης ης νέας ηγεσίας του, είναι στοιχεία που παρακολουθούνται στενά από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

    Η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης αποτελεί μεν μία διαρκή επίκληση του πρωθυπουργικού επιτελείου, όμως σε μια μικρή ομάδα στελεχών, αρχίζει να διαμορφώνεται η επίγνωση ότι απροσδόκητες παράμετροι μπορεί να πυροδοτήσουν αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

    «Ισορροπία του τρόμου»

    Υπό αυτές τις συνθήκες η δύσκολη ισορροπία («του τρόμου») ανάμεσα στην έξαρση της πανδημίας και στην επίμονη απόρριψη της επιλογής ενός νέου lockdown προκαλεί πονοκέφαλο.

    Η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς η πανδημική έξαρση στην Ευρώπη φέρνει πολλές κυβερνήσεις στα πρόθυρα νέων απαγορεύσεων και περιορισμών πολλών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

    Κρίσιμη περίοδος θεωρείται το διάστημα ως τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη οι τάσεις επιβάρυνσης του ΕΣΥ προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Εν όψει αυτών, μελετώνται διαρκώς τροποποιήσεις των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων , δεδομένης  και της αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών αφότου εφαρμόσθηκαν οι νέες ρυθμίσεις για την πρόσβαση των πολιτών στην εστίαση και το λιανεμπόριο.

    Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν να διαβεβαιώνουν ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση για τους ανεμβολίαστους. Αντιθέτως, θα ενταθούν οι έλεγχοι. Τα πρώτα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης

    Εστίαση: Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων με Σκέρτσο – Γεωργιάδη

    Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

    Μητσοτάκης: Με γεμάτη ατζέντα μεταβαίνει στο Λονδίνο – Τα θέματα που θα θέσει στον Μπόρις Τζόνσον



    ΣΧΟΛΙΑ