• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

    • NewsRoom
    Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινούν να ζεσταίνονται οι μηχανές για τα πρώτα πράσινα ομόλογα του Δημοσίου

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσα από μία υπεύθυνη και ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, που επεσήμανε ότι «χρέη, ανατιμήσεις και μειωμένοι τζίροι απειλούν την αγορά και οδηγούν σε ασφυξία τα ελληνικά νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας», ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τέσσερεις άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης που είναι:

    •  μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
    •  μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
    •  μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια
    • ρυθμίσεις για διευκόλυνση των δανειοδοτήσεων

    Σταϊκούρας: Μείωση κατά 49% στο ληξιπρόθεσμο χρέος

    «Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη θέση ανάκαμψης για το 2021, εμφανίζεται με σταθερά υψηλούς διατηρήσιμους οικονομικούς δείκτες και το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ ο δείκτης συρρίκνωσης της ανεργίας συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

    «Αυτό οφείλεται στο έγκαιρο πακέτο μέτρων στήριξης που δώσαμε. Είμαστε η τέταρτη χώρα σε διεθνές επίπεδο και τρίτη πανευρωπαϊκά, για το πακέτο στήριξης που δώσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

    Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «τον φετινό Σεπτέμβριο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 49% στο ληξιπρόθεσμο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ».

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε την «ανάγκη δραστικών λύσεων, με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας και η αναστολή των υποχρεώσεων των οφειλετών, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά».

    «Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψει τον δημόσιο εκτροχιασμό. Αξιολογεί τα δεδομένα και με συναίσθηση, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, χωρίς λαϊκισμούς, ψάχνουμε το βέλτιστο για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών», ανταπάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμα, ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τον Σεπτέμβριο ρυθμίστηκαν 563.823 δάνεια συνολικού ύψους 32,02 δισ. ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2021, δόθηκε δυνατότητα αναστολής πληρωμής 408.632 δανείων ύψους 28,78 δισ. ευρώ».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ