• Top Stories

    Οι διαρροές του Μαξίμου τίναξαν στον αέρα τη συνεννόηση Τσίπρα-Μητσοτάκη


    Στον αέρα τίναξαν τις όποιες ελπίδες για συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη οι υπόγειες διαρροές από το Μαξίμου για δήθεν διαλόγους μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι οποίες προκάλεσαν οργή στη Συγγρού και φυσικά κάθε άλλο παρά βοήθησαν στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές από συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση αναφορικά με το ΔΝΤ και να επιλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, ενώ σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, φερόταν να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ πως «δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες». Οι ίδιες διαρροές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τον κάλεσε επίσης να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».

    Βέβαια, οι διαρροές αυτές ήταν πολύ… ανυπόμονες, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που από μόνο του είναι εξαιρετικά ύποπτο, καθώς η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα – αν στα πρώτα λεπτά ο πρωθυπουργός έκανε τέτοιες αναφορές, είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα είπε στη συνέχεια (και ασφαλώς, αν ίσχυαν οι διαρροές αυτές, αναρωτιέται κανείς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνέχιζε τον διάλογο ή απλώς θα σηκωνόταν και θα έφευγε…).

    Από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται πάντως μία εντελώς διαφορετική εικόνα για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, με τη Συγγρού να χαρακτηρίζουν «προβληματικές» και «απρεπείς» τις διαρροές και να σχολιάζουν πως συνεργάτες του πρωθυπουργού υποσκάπτουν το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως αντίστοιχες διαρροές υπήρχαν και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Το λέμε από τώρα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο στη χώρα. Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφεραν πηγές της ΝΔ χαρακτηριστικά.

    Τι ειπώθηκε λοιπόν πραγματικά στη συνάντηση, σύμφωνα με τη Συγγρού; Οι «γαλάζιες» πηγές αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δημιουργεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση, στην απώλεια επενδύσεων και στην αδυναμία προσέλκυσης νέων. Έθεσε επίσης το θέμα της κομματικής, όπως είπε, διάβρωσης του κράτους και των θεσμών και πρότεινε μία εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση, την οποία -όπως είπε- χρειάζεται η χώρα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι αυτή τη στιγμή αδίκως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

    Για το ΕΣΡ, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αν αυτό συμβεί, ανοίγονται ουσιαστικές προοπτικές για άρση της παρούσης εκκρεμότητας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, επισήμανε πως το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ήδη έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε ΕΕ και αλλού.

    Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που είχε ο ίδιος παρουσιάσει ως υπουργός, τότε ενδέχεται σε συγκεκριμένα σημεία να υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης.

    Όπως και να ‘χει, είναι προφανές ότι η δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη «τορπιλίστηκε» από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη με το… καλημέρα, και αυτό ασφαλώς γεννά ερωτηματικά για το αν ο πρωθυπουργός πραγματικά επιθυμεί τη συνεννόηση, ή αν υπονομεύεται από «δικούς του» ανθρώπους…



    ΣΧΟΛΙΑ