• Top Stories

    Οι δανειστές παίζουν… καθυστερήσεις, το Μαξίμου τρέμει τα χειρότερα


    Από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα φανεί αν η επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα θα γίνει σύντομα ή θα καθυστερήσει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως να δείχνουν πως είναι δύσκολο το κουαρτέτο να επιστρέψει στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, και επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου, όπως είναι η επιθυμία της κυβέρνησης.

    Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι δανειστές (και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) παίζουν… καθυστερήσεις, θέλοντας να πιέσουν χρονικά την κυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί να τους «προτείνει» τα μέτρα που θέλουν αυτοί και να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της κίνησης αυτής.

    Μάλιστα, στην κυβέρνηση υπάρχει εκνευρισμός όχι μόνο για το ΔΝΤ και τη σκληρή του στάση σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, αλλά και για την πρωτοφανή παρέμβαση της Κομισιόν, που με έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ζήτησε επιπλέον μέτρα και για το 2016, πέρα από το 2017 και το 2018 για τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει.

    Πρόκειται για επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 με 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που το κουαρτέτο εκτιμά πως θα χρειαστούν τη διετία 2016-2017, και σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για το 2017-2018 η επιβάρυνση αγγίζει τα 4 δις ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν και τα 5,7 δις ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

    Το αν πράγματι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα αναμένεται να φανεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως η επιστροφή τους μπορεί να γίνει ακόμα και μετά τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Όμως η αλήθεια είναι πως, σε κάθε περίπτωση, είναι η ελληνική πλευρά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι δανειστές δικαίως δε βιάζονται, αφού το βάρος της καθυστέρησης πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης, που βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία ποντάρει πάρα πολλά το Μαξίμου – αλλά είναι έτοιμος ο Αλέξης Τσίπρας να θυσιάσει τις συντάξεις των Ελλήνων για να επισπεύσει τις συζητήσεις αυτές;



    ΣΧΟΛΙΑ