• Πολιτική

    Η αποχώρηση Γεννηματά αλλάζει τον χάρτη εκλογών στο ΚΙΝΑΛ

    Η αποχώρηση Γεννηματά αλλάζει τον χάρτη εκλογών στο ΚΙΝΑΛ

    Φώφη Γεννηματά


    Μια νέα περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά αλλάζει δραματικά τον χάρτη των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής στη χώρα.

    Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εισήχθη εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς αισθάνθηκε έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα, και άλλα συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας της οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου.

    Από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός που βρίσκεται κάλεσε σε ανοιχτή ακρόαση τους συνεργάτες της και τους είπε ότι θα βγάλει ανακοίνωση. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ζωή μου και η μάχη για την υγεία μου, θα βγω νικήτρια», τους είπε και πράγματι λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση.

    Η είδηση, έσκασε σαν «βόμβα» όχι μόνο στους συνεργάτες της αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Η Φώφη Γεννηματά, που διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Προεδρεία του ΠΑΣΟΚ το 2015 κι εξελέγη Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής το 2017, αποχωρεί από την ερχόμενη εκλογική διαδικασία (5 Δεκεμβρίου και 12, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος) και υποψήφιοι απομένουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, έπειτα από την παραπάνω ανακοίνωση εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά, ανακοίνωσε με τη σειρά του πως αναστέλλει την προεκλογική δραστηριότητά του, εις ένδειξη σεβασμού απέναντι στην έως τώρα Πρόεδρο της πολιτικής παράταξής του.

    «Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Λοβέρδος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης έγραψε στο twitter, «η σκέψη μας είναι στη Φώφη». Μηνύματα συμπαράστασης με ευχές για περαστικά στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ εξέδωσαν όλοι ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί. Στη Χαριλάου Τρικούπη και στα επιτελεία των υποψηφίων, επικρατούσε μεγάλη στεναχώρια και όπως είναι φυσιολογικό και συζητήσεις για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Καταρχήν, στο ερώτημα αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, όπως έχει αποφασισθεί, όλοι συμφωνούν ότι θα τηρηθεί-τουλάχιστον αυτό τόνιζαν έως τις βραδινές ώρες. Μια πιθανή επίσπευση του χρόνου των εκλογών, βέβαια, δεν θα συναντούσε την άρνηση, των δύο τουλάχιστον από τους υποψηφίους, αλλά έως τώρα δεν το θέτει κανείς και διότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, δεν συντρέχει λόγος: Η Πρόεδρος αντικαθίσταται στα καθήκοντα της από τον Γραμματέα της παράταξης και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

    Δεύτερο ερώτημα που απασχόλησε πολλούς και αρκετά ήταν και το «ποιόν υποψήφιο θα υποστηρίξουν» οι εσωκομματικές δυνάμεις που διαθέτει η Φώφη Γεννηματά. Ένα σενάριο θέλει σύσσωμο το Προεδρικό μπλοκ να στρέφεται προς το Νίκο Ανδρουλάκη, λόγω της πολιτικής του τοποθέτησης απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν όμως και κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρεία ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης– το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ του δίνει τη δυνατότητα και αρκεί να συγκεντρώσει τις 5000 υπογραφές που απαιτούνται. Σε αυτή την περίπτωση, το Προεδρικό μπλοκ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του.

    Περισσότερα για τις εξελίξεις στη πορεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Χθες ήταν βαρύ το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη και όλοι φρόντισαν να κινηθούν με σεβασμό κι ευγένεια απέναντι στη Φώφη Γεννηματά.

    Διαβάστε επίσης

    Φώφη Γεννηματά: Εισήχθη εκτάκτως στον Ευαγγελισμό – Αποσύρεται από τις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ.

    Φώφη Γεννηματά: Ευχές από Τσίπρα, Ηλιόπουλο, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα για ταχεία ανάρρωση

    Φώφη Γεννηματά: Περαστικά ευχήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί



    ΣΧΟΛΙΑ