• Πολιτική

    Οι άνθρωποι του πρωθυπουργού για τα δύσκολα

    • Νένα Σώκου


    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε την θητεία της πριν από περίπου έναν χρόνο στελεχωμένη από πρόσωπα, τα οποία επιλέχθηκαν για το κάθε πόστο με το κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κυβέρνηση να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και απόδειξη αυτού ήταν το εντυπωσιακό σπριντ που «έτρεξε» όλο το πρώτο διάστημα. Σαν να ήταν έτοιμη από καιρό.

    Πέρα από το έργο που παράγουν υπουργοί και υφυπουργοί, υπάρχουν και τα πρόσωπα, μετρημένα στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού, στα οποία στρέφεται ο πρωθυπουργός στα δύσκολα. Τα πρόσωπα με τον επιτελικό ρόλο, αυτά δηλαδή που θα σχεδιάσουν και θα διαμορφώσουν τον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής απόφασης, αλλά ταυτόχρονα θα παρακολουθούν και την πορεία υλοποίησης, έτοιμα να χτυπήσουν καμπανάκι, όταν παρίσταται η ανάγκη.

    Τα τέσσερα πρόσωπα

    Άκης Σκέρτσος, ο «επιτελάρχης»: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι ο άνθρωπος που καταγράφει ακούραστα στο tablet του όσα διαμείβονται σε υπουργικά συμβούλια και κλειστές συσκέψεις, με σκοπό τον έλεγχο προόδου του κυβερνητικού έργου σε χρόνους και ποιότητα. Είναι αυτός που -όπως λέγεται- κρατάει το βαθμολόγιο των υπουργών.

    Με θερμή πίστη στις δυνατότητες της τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό της χώρας, ο 44χρονος Άκης Σκέρτσος πήρε το πρώτο του πτυχίο από την σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Διαχείρισης και Lobbying στο Πανεπιστήμιο George Washington.

    Επί εννέα χρόνια συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (το 2009 αναλαμβάνει καθήκοντα πολιτικού γραφείου) και διακρίνεται για την εργατικότητά του και την επιμονή του στην λεπτομέρεια. Μετά τις διπλές εκλογές του 2012, ο κ. Σκέρτσος γίνεται διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

    Μετά την μετακόμιση του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Άκης Σκέρτσος αποδέχεται την θέση του γενικού διευθυντή του ΣΕΒ, όπου και παραμένει μέχρι το 2019, οπότε ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

    Η πλούσια εμπειρία που έχει αποκομίσει από τα τόσα πόστα που έχει περάσει, παρά την μικρή του ηλικία του, του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «πολυεργαλείο», αφού μπορεί και αντεπεξέρχεται σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις.

    Σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά, ήταν τα στοιχεία που τον έφεραν στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, χωρίς να «γλιτώσει» από τα σχόλια περί παράκαμψης της εσωκομματικής επετηρίδας.

    Άκης Σκέρτσος

    Γρηγόρης Δημητριάδης, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Θεωρείται εξ απορρήτων συνεργάτης του από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013). Ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, ως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου με αρμοδιότητα την πολιτική και εκλογική στρατηγική του κόμματος.

    Μετά τον Ιούλιο του 2019 το γραφείο του μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού καθοδηγεί, επιβλέπει, συντονίζει και διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική, την επιχειρησιακή και επιτελική λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου και λειτουργεί ως ύπατος συντονιστής των νομοθετικών, πολιτικών και επικοινωνιακών ενεργειών.

    Συχνά του αποδίδεται η φράση «το’ χω, το’ χω», δείγμα της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται όταν του ανατίθεται ένα νέο πρότζεκτ. Θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ίσως και ο πιο στενός, είναι μάλιστα και ανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αδελφή του, Κατερίνα, γεγονός που έφερε και την σχετική κριτική από την αντιπολίτευση.

    Πάντως, λέγεται ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο «άστρο» του σημερινού πρωθυπουργού, στάθηκε δίπλα του και εργάστηκε σκληρά για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

    Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι γεννημένος το 1979. Σπούδασε νομική στο Queen Mary and Westfield College, University of London και συνέχισε τις σπουδές του στο City Business School στον τομέα της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών.

    Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, υπήρξε μάχιμος δικηγόρος, ενώ το 2008 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

    Πολιτικά χαρακτηρίζεται ως κεντρώος και μετριοπαθής και καταφέρνει να λειτουργεί ενωτικά ανάμεσα στις τάσεις εντός του κόμματος.

    Γρηγόρης Δημητριάδης

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο έτερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι ο άνθρωπος στον οποίο καταλήγει ένα θέμα, πριν γίνει σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση (π.χ. περίπτωση συνιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης).

    Διακρίνεται για τους χειρουργικούς χειρισμούς του σε μείζονα ζητήματα και πολύ συχνά είναι ο άνθρωπος που, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά σε περιπτώσεις αρρυθμιών και δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό έργο.

    Είναι το πρόσωπο που με ήπιο λόγο και ορθολογισμό σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του ρίχνει τους τόνους και εστιάζει στο βασικό: την αποτελεσματικότητα.

    Ο ρόλος που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός είναι ο συντονισμός όλων των υπουργείων, αυτός που ελέγχει την «ροή» του κυβερνητικού έργου.

    Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.

    Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

    Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

    Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας

    Αλέξης Πατέλης: Είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

    Είναι ο άνθρωπος δίπλα στον πρωθυπουργό που έχει αναλάβει την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ως ένας εκ των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού αναφέρεται απευθείας στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κι αυτό λέγεται ότι έχει φέρει λίγα… νεύρα σε κορυφαίους της κυβέρνησης, όπως έγραψε πριν από λίγες ημέρες το mononews.gr.

    Πάντως όλες οι κινήσεις του υπαγορεύονται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ λέγεται ότι θα είναι ένα από τα άτομα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που θα παίξει κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, όταν η χώρα λάβει το πακέτο-μαμούθ των 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

    Είναι εξάλλου ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε στις πυρετώδεις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες διαμορφώθηκε η γραμμή, η οποία τελικά έφερε και το αίσιο αποτέλεσμα, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόταση της Κομισιόν.

    Ο Αλέξης Πατέλης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

    Διαθέτει, επίσης, μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίο στα οικονομικά και τα μαθηματικά από το Sussex University του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία 27 χρόνια εργάστηκε ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

    Από το 1997 μέχρι το 2000 ο Αλέξης Πατέλης εργάστηκε στο μεγαλύτερο dealing room του πλανήτη, ως trader της Goldman Sachs, στη Νέα Υόρκη.  Το 2001 για περίπου έναν χρόνο μετακόμισε στο Λονδίνο για να δουλέψει ως οικονομολόγος στη Citigroup Asset Management. Το 2002 εντάχθηκε στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Το 2006 ανέλαβε το επενδυτικό fund Global FX & debt Strategy της Merrill Lynch.

    Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε έναν μικρό επενδυτικό οργανισμό εξατομικευμένων αναλύσεων, ιδιαιτέρως επιτυχημένο.

    Διατήρηση την δραστηριότητα αυτή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε εντάχθηκε στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

    Αλέξης Πατέλης



    ΣΧΟΛΙΑ