• Top Stories

    Ο Hollande βάζει τέλος στις βλέψεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

    Francois Hollande

    Francois Hollande


    Ένας νέος άξονας, αυτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, φαίνεται ότι δημιουργείται στην Ευρώπη και ο Francois Hollande αποδεικνύεται τελικά ο πιο πιστός φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Μετά την παρέμβασή του για το θέμα των κόκκινων δανείων, χθες στην σύνοδο κορυφής της Μάλτας έκανε μια κίνηση που ξάφνιασε τους πάντες σε ό,τι αφορά τις περιπολίες στο Αιγαίο.

    Όπως είναι γνωστό, Γερμανία και Κομισιόν προωθούσαν την πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, ακόμα και χθες, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου, ο Jean-Claude Juncker μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση για τις περιπολίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε διάθεση διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε το θέμα αυτό και με τον Αλέξη Τσίπρα στα όρθια, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε και πως κατέληξε αυτή η συνάντηση.

    Λίγη ώρα αργότερα όμως η Γαλλική πλευρά παρουσίαζε δικό της κείμενο με συγκεκριμένη πρόταση γι αυτό το θέμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Francois Hollande, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική – Ευρωπαϊκή δύναμη που θα περιπολεί στο Αιγαίο και στην οποία δεν θα πρέπει να μετέχει η Τουρκική πλευρά. Αυτή η δύναμη θα αποτελείται από κομάντος που θα επεμβαίνουν  όταν υπάρχει θέμα.

    Το σκεπτικό της πρότασης βασιζόταν στο ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει απεμπλοκή του θέματος, από την στιγμή που  η Ελλάδα διαφωνεί για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους, ενώ και οι γείτονες μας θα έχουν αποκομίσει τα όποια οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα έχουν βάλει ωστόσο μεγαλύτερο ποδάρι στο Αιγαίο και στα σύνορα της Ευρώπης.



    ΣΧΟΛΙΑ