• Ελλάδα

    Η κ. Μπαζιάνα, η εν κρυπτώ προαγωγή στο ΕΜΠ και όταν έλεγε «Ας κριθώ γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που πράττω, όχι για τον σύζυγό μου»

    Μπαζιάνα


    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News το 2015, η σύζυγος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα, είχε κάνει μία δήλωση που σήμερα επιστρέφει για να την… στοιχειώσει: “Ας κριθώ γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που πράττω, όχι για τον σύζυγό μου. Μια τέτοια αντίληψη είναι υποτιμητική για κάθε γυναίκα”.

    Με τη δήλωση αυτή, η σύζυγος του πρωθυπουργού απαντούσε σε όσους την κατηγόρησαν τότε επειδή επρόκειτο να αρχίσει να διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Για να είμαστε δίκαιοι μαζί της, στην ουσία της δήλωσής της η Μπέτυ Μπαζιάνα είχε δίκιο: είναι υποτιμητικό να κρίνεται μία γυναίκα από τον σύζυγό της και όχι από τα δικά της πεπραγμένα. Είναι μία μάλλον παρωχημένη οπτική που ανήκει σε άλλες εποχές, όταν οι γυναίκες θεωρούνταν υποδεέστερες από τους άνδρες, ή ακόμα και κτήμα τους. Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται από το τι κάνουν οι ίδιοι, ανεξαρτήτως φύλου και ανεξαρτήτως αξιώματος.

    Να όμως που ήρθε η ώρα να κρίνουμε την Μπέτυ Μπαζιάνα γι΄αυτό που έκανε. Η σύζυγος του πρωθυπουργού, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, “αναβαθμίστηκε” από απλή διοικητική υπάλληλος, σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μετατροπή της οργανικής της θέσης. Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να μη σχολιάσει το πώς η “προαγωγή” αυτή της Μπέτυς Μπαζιάνα έγινε εν κρυπτώ, με μία μικρή αναφορά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και το μάθαμε… τυχαία, απλά επειδή κάποιος το πρόσεξε. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να μην προβληματιστεί με την πορεία που ακολούθησε η Μπέτυ Μπαζιάνα προς την… καθηγητοποίησή της. Ήταν η ίδια που υπέβαλε αίτηση και μπήκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως διοικητική υπάλληλος, τον Μάιο του 2017. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, είναι ήδη καθηγήτρια…

    Άλλωστε, η εξέλιξη της συζύγου του πρωθυπουργού είναι… αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2015-2017) και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016-2017) μεταπήδησε πέρυσι στο Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα διδάσκει ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και από το 2017 διατελεί επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών του Πεκίνου (Beijing University of Posts and Telecommunications).

    Πιθανότατα όλα αυτά είναι απολύτως νόμιμα, καμία αντίρρηση. Είναι όμως και ηθικά; Ή μήπως αυτός ο διαχωρισμός παύει να υφίσταται άπαξ και το “δικό μας” κόμμα είναι στην εξουσία; Γιατί είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την εξέλιξη αυτή από την ιδιότητα της Μπέτυς Μπαζιάνα ως συζύγου του πρωθυπουργού. Το ρητό με τη γυναίκα του Καίσαρα το γνωρίζουμε όλοι…

    Όχι, η σύντροφος του πρωθυπουργού δεν πρέπει να κάθεται όλη μέρα στο σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά, και φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενό της. Όμως αν η επαγγελματική της πορεία στιγματίζεται από ερωτηματικά και αδιαφάνεια, τότε κι εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά είναι “καθαρα”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πυρά Φίλη κατά Τσίπρα: Τι πανηγυρίζουμε; Τα ερείπια των συντάξεων;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: «Παραλογίζεστε, τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπό όρους η δημοσιοποίηση των στοιχείων των χρηματοδοτών των πολιτικών κομμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ