• Ελλάδα

    H Προανακριτική αλλάζει για πάντα το πολιτικό σκηνικό


    Η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis είναι πλέον γεγονός, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (που όμως διαφωνούν με την παραπομπή του Μάριου Σαλμά), του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Και το πολιτικό σκηνικό δε θα είναι ποτέ πια ίδιο μετά από αυτήν την απόφαση της Βουλής.

    Προφανώς, όταν αναδείκνυε σε “σημαία” της την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση αποσκοπούσε σε πολιτικά οφέλη, στιγματίζοντας τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή ως το “παλιό” κατεστημένο των προηγούμενων κυβερνήσεων και προβάλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως το “διαφορετικό” και “καθαρό”, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ήλπιζε παράλληλα ότι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δημιουργούνταν ρήγματα, με κάποιους να υπερασπίζονται τους εμπλεκόμενους και άλλους να κρατούν αποστάσεις από αυτούς, και θα έμπαιναν σε μία φάση εσωστρέφειας που θα τους προκαλούσε δημοσκοπική ζημιά, εν μέσω και σημαντικών εξελίξεων όπως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

    Όμως η κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο επίπεδα. Από τη μία, τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για τη δικογραφία της Novartis δεν πείθουν κανέναν ότι πρόκειται για μία “δεμένη” υπόθεση, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή απόδειξη, παρά μόνο οι ισχυρισμοί τριών “κουκουλοφόρων” μαρτύρων, που και αυτοί μάλιστα δεν προκύπτουν από δεδομένα, αλλά από εκτιμήσεις και φήμες, Και από την άλλη, αντί να προκαλέσει διχασμό σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μόνο να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τους πολιτικούς αντιπάλους της, που έσπευσαν να εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στα στελέχη τους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

    Μάλιστα, η συσπείρωση αυτή είναι ευρύτερη, καθώς φαίνεται ότι η “επίθεση” λάσπης φέρνει πιο κοντά Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά και δημιουργεί ένα νέο “φιλοευρωπαϊκό μέτωπο”, σαν αυτό που είχε σχηματιστεί την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα, όμως “ξεθώριασε”όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να γίνει… μνημονιακότερη των μνημονιακών. Και μπορεί τα δύο κόμματα να τα χωρίζουν πολλά (η Φώφη Γεννηματά φροντίζει συχνά να κρατά ίσες αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κόψει την όρεξη αυτών που τη θέλουν ως “συμπλήρωμά” τους), όμως στην περίπτωση της Novartis η στάση τους είναι η ίδια, ενώ τους ενώνει επιπλέον το επίμονο αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το οποίο επανέλαβε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και όλο και περισσότερες είναι οι φωνές και στα δύο κόμματα που υποστηρίζουν την προσέγγιση σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.

    Είναι επομένως σαφές ότι οι εργασίες της Προανακριτικής θα αποτελέσουν προοίμιο έντονων ζυμώσεων στο πολιτικό τοπίο της χώρας, με τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να επωμίζεται το βάρος μίας υπόθεσης με την οποία έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον και αν καταρρεύσει η υπόθεση, θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση, και τη δε ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να “ψάχνονται” για το πώς θα επιταχύνουν την πορεία της κυβέρνησης προς τις κάλπες, πιθανόν ακολουθώντας κοινή τακτική σε ορισμένα σημεία κοινού ενδιαφέροντος. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέρουσες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα όσα έγιναν στη Βουλή: Οι απειλές, οι καβγάδες και τα… «άει στο διάολο», «το παραχέ@@τε» [βίντεο]

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν στην Προανακριτική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: Ετοιμάζει κίνηση «ματ» σε αντίποινα για την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ