Ναυτιλία

Δ. Μελισσανίδης: Το super deal και η μεγάλη επιστροφή στην Aegean Marine

Δημήτρης Μελισσανίδης


Με μία νέα εντυπωσιακή κίνηση ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης επιστρέφει στην Aegean Marine Petroleum, από την οποία είχε αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2016, πουλώντας τις μετοχές του.

Όπως έγινε γνωστό, η  Aegean Marine Petroleum Network προχωρά στην εξαγορά της  HEC Europe, μητρικής της Ηellenic Environmental Center, της εταιρίας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων, συμφερόντων του κ. Μελισσανίδη, έναντι 367 εκατ. δολ.

Το τίμημα περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine. Oι μέτοχοι της HEC είναι εταιρίες που ανήκουν και ελέγχονται από το Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη, οι οποίοι πλέον θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean.

Ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean, δήλωσε: “Τα τελευταία χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη μας έχουν εξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της Aegean που αφορούν τις προοπτικές της παραδοσιακής επιχείρησης ανεφοδιασμού καυσίμων, τις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετάβαση προς μια αγορά με διαφορετικό συνδυασμό προϊόντων και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για πιο οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η απόκτηση της H.E.C., που έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στον τομέα της, αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό μας βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης υψηλότερης κερδοφορίας για τους μετόχους μας, με ενέργειες που αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Η επόμενη προτεραιότητά μας είναι η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για να λειτουργήσουμε με επιτυχία στο πλαίσιο των νέων ρυθμιστικών αλλαγών που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά”.

Σημειώνεται ότι η εκτεταμένη γεωγραφική παρουσία της Aegean θα επιτρέψει στην HEC να πουλήσει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 30 αγορές παγκοσμίως.

Ο κ. Δημήτρης Μελισανίδης, ιδρυτής τόσο της Aegean Marine όσο και της H.E.C., σχολιάζοντας την εξαγορά επισήμανε: “Ο συνδυασμός του Aegean και του H.E.C., δύο εταιριών στις οποίες συμμετείχα από την αρχή της δημιουργίας τους, ενώνει δύο επιχειρήσεις που είναι απαραίτητες για τη ναυτιλία. Ακριβώς όπως η Aegean έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο brand, συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στην προμήθεια καυσίμων, έτσι και η H.E.C. έχει την ευκαιρία να επεκταθεί παγκοσμίως και να γίνει ηγέτης στην αγορά παροχής βασικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών σε πλοία και λιμάνια. Είμαι ευχαριστημένος που επιστρέφω ως μέλος της ομάδας που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέτοχο της νέας εταιρίας, η οποία θα εστιάσει στην παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών και θα δεσμευτεί για έναν πιο πράσινο κόσμο”. 

Υπενθυμίζεται ότι κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Aegean Marine Petroleum Network Inc., το 2016 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρίας. Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε στην επαναγορά 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκ. δολαρίων, οι οποίες ανήκαν στον επιχειρηματία.

Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.
Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Λιβανός: Νέα κίνηση ισχυροποίησης του στόλου της GasLog

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των containerships

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνόκτητο τάνκερ πουλήθηκε με απόφαση δικαστηρίου της Ναμίμπια

 

 ΣΧΟΛΙΑ