• Top Stories

    Τσίπρας στον Νταβούτογλου: Πάμε μαζί για το προσφυγικό


    Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα. Όπως είπε, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η δημιουργία διμερών επιτροπών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν άμεσα

    Ο Πρωθυπουργός ενέταξε το προσφυγικό και τον θρησκευτικό φανατισμό στις προκλήσεις και τις απειλές, που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.

    Κατά την έναρξη των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.

    Σχετικά με το Κυπριακό, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

    Το πρωινο ρεπορταζ του mono news ανεφερε

    Το χθεσινό τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε μόνο ένα πράγμα. Την μεγάλη ανησυχία που διακατέχει πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, το οποίο πλέον συνδέεται ανοικτά με την τρομοκρατία.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος  ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, και για τα αποτελέσματα που είχαν οι συνομιλίες σχετικά με το προσφυγικό. Αναφέρθηκε ακόμα στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στις συναντήσεις που είχαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και Ντοναλτ Τούσκ με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στην Γερμανίδα Καγκελάριο την θέση της Ελλάδας σχετικά με αυτό το θέμα τονίζοντας ότι θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ενισχυθούν τα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία, να γίνεται μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο απευθείας στις χώρες της Ευρώπης για να αποφεύγεται το ταξίδι στο Αιγαίο και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια η πιστοποίηση αυτών των προσφύγων και να περιοριστούν οι ροές από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα, κάνοντας τον έλεγχο στην Τουρκία.

    Αρθρογραφώντας μάλιστα  ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα Σαμπάχ ανέπτυξε την θέση του γύρω από αυτό το θέμα. «Η Τουρκία, μαζί με το Λίβανο και την Ιορδανία», αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός, «έχουν επωμιστεί το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος της υποστήριξης εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι 650.000 άνθρωποι, που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την ΕΕ κατά τους τελευταίους  μήνες, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα».

    Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο σχετικό άρθρο, «ο Ελληνικός λαός και οι Ελληνικές Αρχές, παρά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, κάνουν ό, τι μπορούν για να διαχειριστούν αυτές τις ροές και να παρέχουν υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.
    Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες. Ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας, ωστόσο, είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας: πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμήσουμε τα δίκτυα διακίνησης, για  την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μας για επανεισδοχή και πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε στα ζητήματα  μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής».

    Ο πρωθυπουργός κος Αλέξς Τσίπρας ,ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Όλγα Γεροβασίλη, και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Βαγγέλης Καλπαδάκης, πριν φύγουν από την Κωνσταντινούπολη -όπου χθες παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας Τουρκίας –για την Άγκυρα όπου θα έχουν και τις επίσημες συνομιλίες, θα επισκεφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Φανάρι.

    tsipras-ethniki-1  tsipras-ethniki-3



    ΣΧΟΛΙΑ