bloomberg

Financial Times

Financial Times: Οι βόλτες του Κουφοντίνα αναζωπυρώνουν τους φόβους για επιστροφή της βίας

  • NewsRoom
Κουφοντίνας

Δημήτρης Κουφοντίνας


Ο Δημήτρης Κουφοντίνας και οι 6 άδειες που κατά καιρούς έχει πάρει από τις ελληνικές φυλακές απασχολεί δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνοντας ότι οι συχνές εμφανίσεις του πυροδοτούν φόβους για αναβίωση της εξτρεμιστικής βίας, λίγο πριν τις εκλογές.

Οι FT επισημαίνουν πως ο Κουφοντίνας δεν έχει εκφράσει ποτέ μεταμέλεια για τα εγκλήματα του ενώ αναφέρουν πως «παρότι η τελευταία αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια απορρίφθηκε, οι αυξημένες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρώσει του φόβους για την επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις εκλογές».

Με αφορμή τη βόλτα του Δ. Κουφοντίνα, στο κέντρο της Αθήνας στις 2 Ιανουαρίου, ειδικός στην αντιτρομοκρατία ανέφερε στους FT ότι: «Έστελνε ένα μήνυμα ότι είναι εδώ και πως είναι ακόμη ένας αφοσιωμένος επαναστάτης. Και η πρόσφατη επιεικής αντιμετώπισή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης “παίζει” καλά με τμήματα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μπλοκάρει την άδεια, αλλά η ανοχή της στον κ. Κουφοντίνα θεωρείται από κάποιους ως “παιχνίδι” με τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για χρόνια καταστροφικής λιτότητας μετά την εκλογική του νίκη το 2015, με αντάλλαγμα μια τρίτη διάσωση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας και αναλυτές που ασχολούνται με την τρομοκρατία φοβούνται, αναφέρουν οι FT,  ότι εξτρεμιστικές ομάδες μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στην προεκλογική εκστρατεία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι ασυνήθιστα ανεκτική με (αντιεξουσιαστικές) ομάδες, ίσως επειδή κορυφαίες προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν τις πολιτικές καριέρες τους ως ακτιβιστές φοιτητές εμπλεκόμενοι σε βία στους δρόμους».

Όπως τονίζεται, στην πρόσφατη βόλτα του ο Κουφοντίνας συνοδευόταν από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, «αναρχική ομάδα που τακτικά βανδαλίζει κυβερνητικά κτίρια, ξένες πρεσβείες και γραφεία εταιρειών, προσθέτοντας ότι τα μέλη του σπάνια συλλαμβάνονται». Σε ερώτηση για τις σχέσεις Κουφοντίνα- Ρουβίκωνα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε στους FT ότι πρόκειται απλά… για φήμες.

«Αυτές οι ομάδες βλέπουν τώρα τον Κουφοντίνα ως επαναστατικό ήρωα και στην περίπτωση του Ρουβίκωνα, ως μέντορά τους», δήλωσε πρώην αστυνομικός στους FT.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίθεση της ΟΛΑ στον ΣΚΑΪ. «Η ΟΛΑ προσπαθεί να επαναδημιουργήσει μια ιδεολογική βάση για πολιτική βία. Και ο Κουφοντίνας είναι μέρος αυτού. Είναι σύμβολο επαναστατικής συνέπειας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι παραμένουν οι φόβοι για επιθέσεις εξτρεμιστών, με τον ειδικό επί της αντιτρομοκρατίας να σημειώνει ότι: «Η βία είναι πολιτικό εργαλείο για μια ακροαριστερή μειοψηφία για δεκαετίες και έχει γίνει ανεκτή, σε κάποιο βαθμό, από πολιτικούς. Δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα χρειαστεί για να ξεριζωθεί με δημοκρατικά μέσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το σκεπτικό των δικαστών για την απόρριψη της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε για… καφεδάκι στο κέντρο της Αθήνας!ΣΧΟΛΙΑ