• Top Stories

    Πίεση Hollande για κυβέρνηση εθνικής ενότητας – Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του mononews

    • NewsRoom


    Πριν από 6 μέρες γράφαμε στο mononews  για τις πιέσεις που ασκούνται από Ευρωπαϊκά κέντρα προς τη Φώφη Γεννηματά προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να “βάλει πλάτη” στην κυβέρνηση ενόψει των δύσκολων νομοσχεδιών που αφορούν πρωτίστως το Ασφαλιστικό και δευτερευόντως τα Εργασιακά και τα Αγροτικά ζητήματα. Μάλιστα, επισημαίναμε πως ο Hollande κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κινήματος και την επέκρινε για το γεγονός πως δεν ψήφισε το σύνολο του πρώτου πακέτου μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε το mononews από τη Χαριλάου Τρικούπη, η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει, ακόμη και στην κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με τον Τσίπρα όμως Πρωθυπουργό.

    Μέσα στις 6 αυτές ημέρες η Φώφη Γεννηματά επέδειξε μια ιδιαιτέρως αρνητική στάση στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης, “διαρρέοντας” πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να “γίνει μαξιλαράκι του ΣΥΡΙΖΑ”.

    Χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως παραμένει “το δεκανίκι της δεξιάς” και πως δεν παίρνει παράδειγμα από την κυβερνητική συνεργασία Αριστερών και Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία.

    Λίγες ώρες αργότερα με διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, το -προ 6 ημερών- ρεπορτάζ του mononews επιβεβαιώθηκε.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , ο F.Hollande και ο Αλέξης Τσίπρας, φέρονται να είχαν έναν σχετικό διάλογο στο περιθώριο της συνόδου στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, με την εξής στιχομυθία:

    Hollande: Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ. Πήγε πάλι με τη ΝΔ;
    Τσίπρας: Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική.
    Hollande: Δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω με αυτή την κατάσταση.
    Αλέξης Τσίπρας: Δεν θέλω βοήθεια με αυτή την κατάσταση. Θέλω να με βοηθήσεις να αποφύγω τα εμπόδια του Σόιμπλε.

    Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πιέσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας τον Hollande. Και είναι επίσης σαφές,πως όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στα “εμπόδια του Σόιμπλε” στην ουσία κάνει λόγο για τους Γερμανούς Σοσιαλιστές που συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες.

    Είναι γνωστό ό,τι το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δε θα επιθυμούσε την στήριξη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, και στο πλαίσιο αυτό τα συμφέροντα των Γερμανών Σοσιαλιστών είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά των Γάλλων ομοϊδεατών τους.

    Πάντως έντονα αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζοντας αυτές τις διαρροές “κατασκεύασμα του Μαξίμου” και “ψέματα του κ. Τσίπρα που προκαλούν γέλιο”.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι “και στο ψέμα είναι αδίστακτος. Ο εταίρος του ακροδεξιού Καμμένου συνεχίζει στον κατήφορο και στο εξωτερικό”.



    ΣΧΟΛΙΑ