• Top Stories

    Ενέργεια και τρομοκρατία στο “μενού” των επαφών Τσίπρα στο Ισραήλ

    Τσίπρας-Νετανιάχου


    Τα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ,το προσφυγικό και φυσικά η συνεργασία στα θέματα της ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Μπ.Νετανιάχου .Με δεδομένο ότι το Ισραήλ διαθέτει σοβαρή τεχνογνωσία στα θέματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και  με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη αλλά και τις απειλές που εξαπολύουν οι τζιχαντσιστές προς όλες τις χώρες   ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόψεις της Ισραηλινής πλευράς .

    «Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την εντατικοποίηση των συνομιλιών της Βιέννης, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ» είπε χ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Η συνεργασία στα θέματα της ενέργειας βρέθηκε ακόμα στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δυο πλευρές «Ένα κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα και την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων αυτών των τομέων, είπε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διακυβερνητική συνεργασία, και τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει συνάντηση για τα θέματα αυτά, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά -την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας- να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στη Λευκωσία.

    Στόχος επίσης, είπε καταλήγοντας  ο πρωθυπουργός είναι  να δούμε επί τάπητος πού θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, πρακτικά βήματα, ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά όλα αυτά.» Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ακόμα στην περαιτέρω ενίσχυση  της συνεργασίας  ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών .

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε  ακόμα στα ανοιχτά πεδία συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών λέγοντας « Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων στις δύο χώρες και την περαιτέρω συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς όπως στον αγροτοτεχνικό τομέα και τις τεχνολογίες. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Παλαιστινιακή ηγεσία ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον ναό της  Ανατάσεως στην Ιερουσαλήμ.



    ΣΧΟΛΙΑ