• Ελλάδα

    Χαριτίνη Φωτοπούλου: Ο δήμαρχος οφείλει να κρατάει την πυξίδα της ανάπτυξης, ώστε να δείχνει πάντοτε το κοινωνικό συμφέρον

    • NewsRoom

    Χαριτίνη Φωτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Λήμνου


    Βαθύτατα πολιτικοποιημένη, αλλά χωρίς καμία κομματική δέσμευση και χωρίς καμία επιχειρηματική στήριξη, δηλώνει η Χαριτίνη Φωτοπούλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης», που διεκδικεί την δημαρχία της Λήμνου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μιλώντας στο mononews.gr εξηγεί ότι ο συνδυασμός, του οποίου ηγείται, αποτελεί συλλογική έκφραση μεμονωμένων ενεργών Πολιτών και παρουσιάζει το σχέδιό της για την Λήμνο.

    Σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση βιολογικών και τοπικών προϊόντων του νησιού, με στόχο τις εξαγωγές, ενώ στοχεύει στην οργάνωση κοινωφελών συνεργατικών επιχειρήσεων για την στήριξη των ανέργων και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

    Πιστεύει ότι η δημοτική αρχή πρέπει να κινητοποιεί τους πολίτες, να ενεργοποιεί το σύνολο της κοινωνίας, για την επίλυση των προβλημάτων με αποφάσεις που λαμβάνονται σε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις. «Η κοινωνία βάζει τα θέματα, οι συλλογικότητες αναδεικνύουν τα προβλήματα, ο συνδυασμός προωθεί τα ζητήματα με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Τίποτε κρυφό. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσουμε και ως η νέα δημοτική Αρχή του τόπου» λέει η ίδια.

    Ολόκληρη η συνέντευξη της Χαριτίνης Φωτοπούλου:

    Κυρία Φωτοπούλου, παρουσιάστε μας με λίγα λόγια τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού σας. Γιατί ο δημότης της Λήμνου να επιλέξει εσάς και όχι κάποιον ανθυποψήφιό σας;

    Η ίδρυση του Συνδυασμού «Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης» ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας ανάγκης συλλογικής έκφρασης μεμονωμένων ενεργών Πολιτών. Πολίτες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και ασχολίες, αποφασίσαμε να δράσουμε σε επίπεδο νησιού με κοινό προσανατολισμό αυτοδιοικητικό. Έντιμοι και εργατικοί άνθρωποι με κοινά χαρακτηριστικά το πάθος για την πρόοδο, την πίστη στη συλλογικότητα, και την προσήλωση στην κοινωνική προσφορά.

    Στη πρώτη επίσημη συνέλευσή μας, δυο μήνες αργότερα, αφού γυρίσαμε χωριά, μιλήσαμε με αγρότες και κτηνοτρόφους, με μελισσοκόμους και ψαράδες, με γιατρούς και δικηγόρους, με ξενοδόχους και επαγγελματίες, εκλέξαμε επικεφαλής και Γραμματεία. Ανοικτές προτάσεις και κουβέντα μπροστά στον κόσμο. Τα πάντα αποφασίζονται σε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις, η κοινωνία βάζει τα θέματα, οι συλλογικότητες αναδεικνύουν τα προβλήματα, ο συνδυασμός προωθεί τα ζητήματα με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Τίποτε κρυφό. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσουμε και ως η νέα δημοτική Αρχή του τόπου.

    Πού τοποθετείται πολιτικά ο συνδυασμός σας;

    Στην πρώτη μάζωξη στο Λιβαδοχώρι, παρουσιάστηκαν οι αρχές και η δομή της Συμμαχίας και ψηφίσαμε ομόφωνα ότι δε δεχόμαστε καμία κομματική δέσμευση και καμία επιχειρηματική στήριξη. Καμία κομματική ταυτότητα, θρησκευτική ή προσωπική επιλογή δεν ζητήθηκε από κανέναν. Βέβαια η Λήμνος είναι μικρός τόπος και όλοι ξέρουν ότι εγώ, για παράδειγμα, δεν υπήρξα ποτέ μέλος κανενός κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε όλοι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι και σκεπτόμενοι πολίτες. Ταυτόχρονα, και αυτό έχει τη σημασία του, έχουμε δηλώσει ότι ακραίες ρατσιστικές, φυλετικές και ναζιστικές απόψεις, όχι μόνον δεν έχουν θέση στο συνδυασμό μας, αλλά είναι για μας απαράδεκτες έστω και σαν σκέψεις να υπάρχουν στο νησί μας.

    Ποια είναι η δική σας ιστορία στα δημόσια πράγματα του τόπου σας;

    Το ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο είμαι διευθύντρια την τελευταία δεκαετία λειτουργεί με όρους ενεργούς πολιτειότητας και απέσπασε μέσα σε λίγα χρόνια εθνικά και διεθνή βραβεία καθώς και λαμπρές συνεργασίες με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα αειφορίας, εθελοντισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού έχει διαμορφωθεί μια σχολική κουλτούρα χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν μαθητή και κανέναν εκπαιδευτικό. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μου σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, καθώς και το συγγραφικό μου έργο αποτυπώνουν την προσήλωσή μου να στηρίξω τις συλλογικές  προσπάθειες των ενεργών πολιτών για παρακίνηση και έμπνευση στα δημόσια πράγματα του τόπου μας.

    Τον Νοέμβριο του 2018 υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοτικού Συνδυασμού ΣΥΜ.Π.ΑΝ (Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης) και στις 10 Φεβρουαρίου 2019 εκλέχτηκα ομόφωνα από ανοικτή λαϊκή Συνέλευση του Συνδυασμού, ως επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχος.

    Ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει απαραιτήτως να έχει ένας δήμαρχος;

    Να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμάς ο ρόλος του δημάρχου είναι καθαρά συντονιστικός. Συντονίζει τις θεματικές ομάδες, τις συλλογικές αποφάσεις των φορέων και των συλλόγων. Κρατάει την πυξίδα της ανάπτυξης, ώστε να δείχνει πάντοτε το κοινωνικό συμφέρον.

    Το ΣΥΜ.Π.ΑΝ δείχνει στην κοινωνία της Λήμνου ότι η βαθειά πίστη στον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία είναι αρκετά για να αλλάξουν οι συνειδήσεις, για να ξεπεραστούν αποστεωμένες πρακτικές, για να πάρουν τα προβλήματα μια τροχιά επίλυσης. Εμείς δεν έχουμε δημοτική εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αρνητική δημοτική εμπειρία! Δεν λέμε «εγώ, ο πάνσοφος αρχηγός, σας καλώ να με ακολουθήσετε». Εμείς λέμε ότι οι συλλογικότητες, τα σωματεία και οι επαγγελματικές ενώσεις των συμπολιτών μας, μαζί με την νέα δημοτική αρχή θα είναι πάντα σε έναν δημιουργικό διάλογο. Η νέα αρχή θα κινητοποιεί τους πολίτες, θα ενεργοποιεί το σύνολο της κοινωνίας, για την επίλυση των προβλημάτων.

    Πιστεύετε στην απλή αναλογική στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση;

    Η Λήμνος δεν αντέχει να ζήσει άλλη μια τετραετία απαξίωσης και αδράνειας. Εμείς, και εδώ ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Κλεισθένη, πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα.

    Με διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ανοικτά μπροστά σε όλη τη κοινωνία, να βρούμε τη συνισταμένη του θετικού κοινωνικού πλαισίου. Οι ανοικτές και καλά προετοιμασμένες συνελεύσεις στα χωριά, αλλά και στη Μύρινα, θα είναι το χωνευτήρι των σκέψεων, προτάσεων και απόψεων όλων των κατοίκων μας.

    Η δημοτική αρχή μας, έχοντας ήδη εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές από το ξεκίνημά της, είναι η εγγύηση για την επιτυχημένη λειτουργία του Δήμου Λήμνου, για την επόμενη τετραετία. Η πυξίδα του ΣΥΜ.Π.ΑΝ τος δείχνει τον άνθρωπο. Το κέντρο μας είναι ο πολίτης!

    Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, ποια στάση θα τηρήσετε μετά τις εκλογές;

    Σε κάθε περίπτωση είτε είμαστε στη δημοτική αρχή είτε στη θέση που θα μας ορίσει  ο λημνιακός λαός θα προτάξουμε τα κοινά σημεία των προγραμμάτων όλων των δημοτικών συνδυασμών.

    Θα επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κινητοποίηση των πολιτών για την προώθηση λύσεων για τα ζωτικά προβλήματα του τόπου. Επειδή συνηθίζεται σε όλες τις προεκλογικές καμπάνιες να συντάσσονται πολυεπίπεδα προγράμματα και την επομένη των εκλογών να αραχνιάζουν σε κλειστά γραφεία, εμείς θα επαναφέρουμε σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα επίκαιρα προβλήματα του νησιού. Θα ενημερώνουμε τους πολίτες για τις θέσεις όλων των δημοτικών συμβούλων, ώστε ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του μπροστά στον κόσμο. Δεν θα επιτρέψουμε την σιωπηλή ομοφωνία των κλειστών συνεδριάσεων και θα προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε τον πολίτη με τακτικές λαϊκές συνελεύσεις.

    Η ασυλία όλων των προηγούμενων ετών πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για όλη τη Λήμνο.

    Τι κριτική θα ασκούσατε στην τωρινή δημοτική αρχή;

    Η τωρινή δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από μια σειρά αυθαίρετων και αυταρχικών αποφάσεων, αστοχιών και απραξίας. Έφθασε στο σημείο να κατηγορεί πολίτες όταν εκείνοι διαμαρτύρονταν για υπαρκτά προβλήματα του τόπου. Ένα χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι το ιστορικό κτήριο του Γυμνασίου Μύρινας που παραμένει κλειστό από το σεισμό του 2014. Πέρασαν δυόμισι χρόνια για την ανάθεση απαραίτητων μελετών και άλλα δύο χρόνια για να αντιληφθούν ότι ήταν ελλιπείς οι μελέτες. Έτσι, ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να παραδοθεί στους κατοίκους της Λήμνου βρίσκεται στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Να σημειώσουμε εδώ την απομόνωση από την Περιφέρεια, κύριο μοχλό μελετών και της χρηματοδότησης, την έλλειψη επικοινωνίας με την κρατική μηχανή, την ανέπαφη σχέση μας με χρηματοδοτικά προγράμματα.

    Όταν η δημοτική αρχή καταγγέλλει πολίτες βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στις λαϊκές πρωτοβουλίες και εξ ορισμού είναι αντίθετη με τη λειτουργία του σύμπαντος. Όταν τα έργα παρουσιάζονται σαν ατομικές διευκολύνσεις, η συμμετοχή των πολιτών σαν οικογενειακή υπόθεση και οι κουμπαριές σαν κοινωνική δικτύωση, το έργο της δημοτικής αρχής θεωρείται λήξαν. Αυτά μπόρεσαν να προσφέρουν. Η Λήμνος χρειάζεται να γυρίσει σελίδα.

    Ποια είναι η φιλοδοξία σας για την επόμενη ημέρα; Για εσάς προσωπικά και για τον τόπο σας;

    Στη Λήμνο όλοι βιώνουμε τα προβλήματα της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Θέλουμε να βγούμε σοφότεροι από τα αίτια, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να οργανωθούμε για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων. Στο νησί μας, οι κάτοικοι επιλέγουμε την ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στην παραγωγική και τουριστική βιομηχανία.

    Εμείς θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο του συντονιστή των βέλτιστων πρακτικών όλων των συλλογικοτήτων στο νησί. Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής και αναφέρομαι σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, πρέπει να στηριχτεί. Ο επικουρικός δευτερογενής τομέας πρέπει να επικεντρωθεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε αναβάθμιση των προϊόντων προέλευσης και στη σηματοδότηση ενός ισχυρού brand name.

    Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει ισόρροπα να απλωθεί στο νησί με έργα υποδομών και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου. Η δημοτική αρχή θα σταθεί στο πλάι των τοπικών κοινοτήτων για τη δημιουργία τοπικών ξενώνων από τα εγκαταλειμμένα κτήρια των χωριών. Ο αγροτουρισμός και οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο που είναι και ο πρώτος στόχος. Όλα αυτά βέβαια με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον και την διάχυση των ωφελημάτων οριζόντια σε όλο το νησί και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

    Ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τη Λήμνο είναι το Παλλημνιακό Ταμείο, το οποίο έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Δυόμισι χιλιάδες στρέμματα γης μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης στο νησί μας.

    Εκμεταλλευόμενοι τους παραδοσιακούς σπόρους, τη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας την εμπειρία των ανθρώπων μας, πρέπει να αναπτύξουμε την e-γεωργία και να παράξουμε τα απολύτως βιολογικά και αγνά τοπικά προϊόντα. Με εξωστρέφεια, να κινηθούμε για να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού.

    Έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους του νησιού μας να οργανώσουν κοινωφελείς συνεργατικές επιχειρήσεις που θα στηρίζουν τους άνεργους και θα αναπτύσσουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Έτσι οι νέοι δεν θα φεύγουν από το νησί μας. Ταυτόχρονα θα είναι ένα κάλεσμα για όλους τους λημνιούς, που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να αντιμετωπίσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα μέσα από ένα φιλόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον.

    Λίγα λόγια για την Χαριτίνη Φωτοπούλου

    Η Χαριτίνη Φωτοπούλου γεννήθηκε στη Λήμνο και είναι πολύτεκνη μητέρα. Με σπουδές στην Αρχαιολογία, στη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων, με συγγραφικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο, εργάζεται την τελευταία 10ετία ως Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, ένα περιφερειακό σχολείο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

    Με εργαλεία την επιστημονική της  κατάρτιση, τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, τη μεθοδικότητα και την επιμονή, υπηρέτησε το όραμα της για ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Με την εμπλοκή μαθητών, γονέων και καθηγητών κατέκτησαν και μοιραστήκαν επιτυχίες και διακρίσεις στην τοπική, πανελλήνια και διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα. Το ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, το οποίο λειτουργεί με όρους ενεργούς πολιτειότητας, απέσπασε μέσα σε λίγα χρόνια εθνικά και διεθνή βραβεία, αλλά και λαμπρές συνεργασίες με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα αειφορίας, εθελοντισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού έχει διαμορφωθεί μια σχολική κουλτούρα χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν μαθητή και κανέναν εκπαιδευτικό. Η κοινωνική της δράση επεκτάθηκε καθώς υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοτικού Συνδυασμού ΣΥΜ.Π.ΑΝ (Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης).  

    H διοικητική της ικανότητα, η συνθετική της ευχέρεια, η δυνατότητα παρακίνησης και έμπνευσης των Πολιτών, εκτιμήθηκαν ομόφωνα από ανοικτή λαϊκή συνέλευση του συνδυασμού, που την εξέλεξε επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην καρδιά των προβλημάτων: Περιοδεία του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ν.Μακρόπουλου στο Παγκράτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοτικές εκλογές: Ο 92χρονος Νικόλαος Καραγιαννάκης είναι ο γηραιότερος υποψήφιος (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ