• Πολιτική

    Ο λαός έστειλε το μήνυμά του: Σάρωσε η ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους-Οδυνηρή ήττα για ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο και προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, διαμορφώνεται μετά την ομολογουμένως ιστορική νίκης της Νέας Δημοκρατίας και τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Η ΝΔ κατάφερε να αυξήσει σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, καταγράφοντας μια ιστορικά συντριπτική επικράτηση εκλέγοντας τους υποψηφίους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες. Να αναφερθεί ότι στις εκλογές του 2014, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει 6 περιφέρειες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ  έχασε την μάχη των 13 περιφερειών, υποχωρώντας σημαντικά και στους μεγάλους δήμους της χώρας  καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν δικό του υποψήφιο, παρά μόνο στην Κρήτη με την επανεκλογή του Σταύρου Αρναουτάκη, που είναι υποψήφιος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Αρναουτάκης ήταν παλαιό, επίλεκτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είχε εκλεγεί δήμαρχος Αρχανών σε ηλικία 34 ετών (το 1990) και οδήγησε τότε τον δήμο σε σημαντικές ευρωπαϊκές βραβεύσεις, ακολούθησε η επιτυχημένη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο (2004-2009), συνέχισε ως υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2009 και είναι περιφερειάρχης Κρήτης από το 2014.

    Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι Περιφερειάρχες που σάρωσαν:

    Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει 5 περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες κατάφερε να εκλέξει άλλους 7 Περιφερειάρχες.

    Το σήμα για πολιτική αλλαγή δόθηκε από την κυριαρχία του Γιώργου Πατούλη στην Αττική με ποσοστό άνω του 65%, τις θριαμβευτικές νίκες του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, της Ρόδης Κράτσα που επικράτησε στο Ιόνιο έναντι του νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλιατσάτου, του Π. Νίκα στην Πελοπόννησο, του κ. Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία και του φερέλπιδος πολιτικού Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα.

    Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%
    Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%
    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

    Οδυνηρή ήταν η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους Δήμους, με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης σάρωσε με 65%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Νίκος Ταχιάος έχασε από τον Κώστα Ζέρβα που ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2015. Στον Πειραιά ο κ. Μώραλης επανεξελέγη ενώ ο κ. Βλαχάκος που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό άνω του 42%. Στους περισσότερους δήμους οι υποψήφιοι της ΝΔ πέτυχαν σημαντικές νίκες. Οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται από την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου και Ρόδου.

    Στην ΝΔ είναι πολύ ικανοποιημένοι αναφορικά και με τους δήμους. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι στους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους, έναντι εννέα από το ΚΙΝΑΛ και πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του ήταν ενωτικός σημειώνοντας ότι «το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξης αλλά το χρώμα της πατρίδας γιατί τα στελέχη της Ν.Δ. που κέρδισαν τις μάχες ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν για το καλό της πατρίδας». «Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε δίπλα στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους», δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

    Η κυβερνητική παράταξη δεν κατάφερε ούτε αυτή την Κυριακή να κερδίσει κάποιους δήμους ή περιφέρειες που θα τόνωναν έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων το ηθικό της και την σχετική αμηχανία των στελεχών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την μάχη των 13 περιφερειών και υποχώρησε σημαντικά και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Ενδεικτική της αμηχανίας της ήττας ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφθηκε τα εκλογικά περίπτερα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου και Ρένας Δούρου στο κέντρο της Αθήνας. Σε δηλώσεις του ο κ .Τσίπρας είπε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια». Και σχολίασε για το αποτέλεσμα: «Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

    Η μάχη μεταφέρεται πλέον στις εθνικές κάλπες. Όπως φάνηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΙ η ΝΔ μπαίνει με παράσταση νίκης που προσεγγίζει το 70% και προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η εκτίμηση είναι ότι η Ν.Δ. λαμβάνει από 31,5% έως 36,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό από 22,5% έως 27,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με εκτίμηση από 6,5% έως 9,5%, το ΚΚΕ από 4,5% έως 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 4% έως 6%, η Ελληνική Λύση με 3% έως 5% και το Μέρα 24 μεταξύ 2% και 4%.



    ΣΧΟΛΙΑ