• First Top Stories

    Borjans: Ήθελα να δώσω την λίστα της UBS σε υφυπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά

    Norbert-Walter Borjans


    Πριν από λίγες εβδομάδες (18 Ιανουαρίου 2016) ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βεστφαλιας – Ρηνανίας Walter Borjans είχε έλθει στην Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει την περίφημη συμφωνία φορολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και του κρατιδίου. Εκείνη λοιπόν την ημέρα σε συνέντευξη που είχε δώσει σε δημοσιογράφους είχε παραδεχτεί ότι είχε συζητήσει με τον τότε υφυπουργό εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά για την λίστα της UBS. Αν και δεν κατονόμασε το πρόσωπο εν τουτοις εκείνη την εποχή στο υπουργείο εξωτερικών υφυπουργός ήταν ο Δημήτρης Κούρκουλας.

    Προφανώς ο Γερμανός πολιτικός δεν μάσησε  τα λόγια του και κατηγορησε  ευθέως την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 2012 ότι “εμείς σας προτείναμε συνεργασία αλλά εσείς την απορρίψατε”.  Δείτε εδώ το δημοσίευμα του  mononews.gr

    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia
    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia

    Πρόκειται φυσικά για ένα μείζονος σημασίας θέμα που ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας θα πρέπει να απαντήσει. Τα ερωτήματα είναι πολλά με δεδομένο ότι ο Γερμανός δεν έχει κανέναν λόγο να πει οτιδήποτε δεν είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια:

    1. Ενημέρωσε ο κ. Κούρκουλας τον τότε υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο για την πρόταση των Γερμανών η ήταν μονομερής απόφαση να μην συνεργαστεί μαζί τους;
    2. Ενημερώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος;
    3. Γιατί εδώ και έναν μήνα  δεν μιλάει ο κ. Κούρκουλας;

    Δημήτρης Κούρκουλας. Τέως υφυπουργός Εξωτερικών
    Δημήτρης Κούρκουλας. Τέως υφυπουργός Εξωτερικών

    Για την ακρίβεια σε εκείνη την συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε εξηγήσει ότι “το 2012 δεν υπήρξαν μακροσκελείς συζητήσεις και συνεννοήσεις. Εμείς κάναμε μία πρόταση, μία προσφορά που θεωρήσαμε χρήσιμη. Δεν είναι δεσμευτικό να δίνει αποδεκτή μία πρόταση. Φαντάζομαι ότι λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας από τη λίστα Lagarde, δεν υπήρχε τότε διάθεση για μία νέα λίστα. Τότε είχα μιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών.  Στις αρχές του 2015 μίλησα με τον κ. Βασιλειάδη (Γιώργος Βασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και τον Νοέμβριο του 2015, μέσω της φορολογικής αρχής της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αξιοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα”.

    Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην δημοσιότητα μια διαμάχη μεταξύ του Σύριζα και της ΝΔ για το εάν υπήρχε εκείνη την εποχή λίστα η όχι. Η απάντηση είναι μάλλον απλή. H λίστα υπήρχε εκείνη την εποχή. Απλά δεν ενδιαφέρθηκε κανένας να την παραλάβει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ