• Top Stories

    Α. Τσίπρας: Δύσκολα ραντεβού μέσα (με Κυριάκο) και έξω (στο Davos)


    Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινάει για την κυβέρνηση αφού οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος .  Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Κυριακο  Μητσοτάκη με τον οποίο θα συζητήσει όλα τα θέματα και ιδιαίτερα το ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των ευθυνών του λέγοντας ότι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους έλληνες συνταξιούχους και τις απόψεις που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Απόψεις που σε ότι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές ειναι ταυτοσημες με του ταμείου . Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον πρόεδρο της νέας Δημοκρατίας και το θέμα του εκλογικού νόμου.

    Στο Davos 

    Από την Τετάρτη και μετά ο Αλεξης Τσιπρας θα βρεθεί στο οικονομικό Φόρουμ του Davos  όπου στο περιθώριο θα έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη του διεθνούς νομισματικού ταμείου ,της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκεί ο πρωθυπουργος αναμένεται να δώσει την πρώτη του μάχη για το ασφαλιστικό αφού τα μηνύματα που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού  λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την ελληνική πρόταση.

    Παράλληλα πάντως ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει και συμμάχους για το μεγάλο θέμα του χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος .  Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί κατ επανάληψή υπέρ μίας τέτοιας διαδικασίας βαζοντας ωστόσο ως προυποθεςη την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίςεων .

    Η κορυφαία μάχη πάντως που θα δώσει ο προεδρος της κυβερνηςης είναι απέναντι στον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε αφού οι δύο άνδρες θα βρεθούν  σε συζήτηση για  το μέλλον της Ευρώπης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ξεχωριστή θέση θα έχει το προσφυγικό που για τους ευρωπαίους αποτελεί το πρώτο και σοβαρό θέμα για επίλυση .



    ΣΧΟΛΙΑ