• ESG Today

    Energy and Industry Geography Lab: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την ενίσχυση της απανθρακοποίησης


    Το Energy and Industry Geography Labτο νέο ηλεκτρονικό εργαλείο της ΕΕ για την παροχή γεωχωρικών πληροφοριών, είναι πλέον διαθέσιμο για τις επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές ενεργειακών υποδομών.  Το εργαλείο συγκεντρώνει δεδομένα για γεωχωρικές μεταβλητές σχετικές με την ενέργεια, τη βιομηχανία και τις υποδομές, (π.χ. ζώνες Natura,οδικό δίκτυο,αιολικό δυναμικό). Επιπλέον  δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να φιλτράρει τα δεδομένα και να δημιουργεί χάρτες για την οπτικοποίηση τους. Στόχος της δημιουργίας του είναι η διευκολύνση των επιστημονικών αξιολογήσεων και των αναλύσεων που χρειάζονται για τη στήριξη των έργων ενεργειακής μετάβασης.

    Ποια είναι η λειτουργία του Energy and Industry Geography Lab

    Το Energy and Industry Geography Lab παρέχει εργαλεία για την διαχείρηση, ανάλυση και οπτικοποίηση των δεδομένων από τους χρήστες διαδικτυακά. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει έτσι τους υπεύθυνους χάραξης για την Ευρωπαϊκή πολιτική, να καταστρώσουν κατάλληλες στρατηγικές για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση. Το Energy and Industry Geography Lab περιέχει πληροφορίες για το πού βρίσκεται η πράσινη ενέργεια, αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ή αν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας. Επιπλέον περιλαμβάνει κοινωνιοοικονομικές πληροφορίες και δίνει πρόσβαση σε σενάρια πρόβλεψης, τα οποία εξάγονται από μοντέλα ανεπτυγμένα από την επιστημονική ομάδα της Κομισιόν, καθώς και ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται. 

    Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Mariya Gabriel είπε: «Η Επιστήμη και η τεχνολογία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε έμπρακτα την παγκόσμιας κλίμακας πρόκληση της ενεργειακής και της ψηφιακής μετάβασης. Για πρώτη φορά, τα δεδομένα για την ενέργεια και τις υποδομές της βιομηχανίας έχουν συγκεντρωθεί σε έναν κοινό δωρεάν χάρτη, για τον καλύτερο σχεδιασμό της απανθρακοποίησης που έχει θέσει ως στόχο το Ευρωπαϊκό Green Deal».

    Τη σημασία ενίσχυσης της πράσινης ενέργειας από την ΕΕ τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών Thierry Breton. «Προκειμένου η πράσινη μετάβαση να αποφέρει πραγματικά βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, χρειάζεται η βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε άφθονη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα. Το Energy and Industry Geography Lab θα βοηθήσει τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και τις εθνικές αρχές να προγραμματίσουν τις βασικές αλλαγές που απαιτούνται για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα και τη διαμόρφωση των νέων βιομηχανικών οικοσυστημάτων.»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ