• ESG Today

    Ευρωκοινοβούλιο: Θα ασκήσει βέτο για να βγουν φυσικό αέριο και πυρηνικά από το taxonomy;

    • ESG Team
    Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης


    Το Ευρωκοινοβούλιο θα κρίνει με ψήφισμά του τον επόμενο μήνα αν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να ενταχθούν στο taxonomy και να θεωρηθούν πράσινα.

    Ήδη τη διακομματική ένσταση στην πρόταση της Κομισιόν να συμπεριληφθούν οι δύο τεχνολογίες στο taxonomy, την υποστήριξαν τα μέλη των επιτροπών περιβάλλοντος και οικονομίας   με 76-62 ψήφους και τέσσερις αποχές.

    Το ότι δύο κρίσιμες ευρωπαϊκές νομοθετικές επιτροπές τάχθηκαν κατά του χαρακτηρισμού του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινων, σηματοδοτεί μια νίκη για τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος και τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επενδυτές που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια χρήσης των τεχνολογιών αυτών στην ενεργειακή μετάβαση.

     Η διαδικασία προχωρά τώρα σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, η οποία αν εγκριθεί θα τορπιλίσει την προσθήκη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επωφελείς για το κλίμα.

    Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες και να ενταχθούν στο taxonomy -εφόσον λάβουν άδειες κατασκευής έως το 2035 και το 2045, αντίστοιχα, και τηρούν αυστηρά κριτήρια εκπομπών- έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως κατά την απομάκρυνση από βρώμικες μορφές ενέργειας όπως ο άνθρακας, υποστηρίζει η Κομισιόν.

    Ωστόσο, διαχειριστές κεφαλαίων και περιβαλλοντολόγοι έχουν καταγγείλει την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι συμβατή με τις πράσινες δεσμεύσεις της ΕΕ και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα greenwashing στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπου τα περιβαλλοντικά οφέλη μιας επένδυσης δηλώνονται λανθασμένα. Θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να εκτρέψει επενδύσεις μακριά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ, όσο και το Κοινοβούλιο έχουν την εξουσία να ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Όμως, ενώ το εμπόδιο για τις χώρες να αντιταχθούν είναι σχεδόν ανυπέρβλητο, απαιτώντας περίπου 20 από τα 27 κράτη μέλη να υποστηρίξουν την απόρριψη, το Κοινοβούλιο απαιτεί μόνο την πλειοψηφία των νομοθετών.

    Διαβάστε επίσης

    Nicholas Pfaff (ICMA): Τι είναι το taxonomy, η χρηματοδότηση της μετάβασης-το Light Green δεν είναι Greenwashing



    ΣΧΟΛΙΑ