• Οικονομία

    Τουρκία: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 58,94%

    • NewsRoom
    Hafize Gaye Erkan

    Hafize Gaye Erkan, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Σημαντική άνοδο κατά 58,94%, παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, από 47,83% που μετρήθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα σημερινά στοιχεία, απόρροια της πτώσης της λίρας, αλλά και των αυξήσεων φόρων, που ευθυγραμμίζονται με την νομισματική πολιτική σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η πρόβλεψη ήταν για εκτίναξη σχεδόν στο 56%.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,09% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat).

    Ο ετήσιος πληθωρισμός, μετρούμενος με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), έφτασε σε υψηλό 24 ετών 85,5% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο, αφού υποχώρησε στο 38,21% τον Ιούνιο.

    Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα και οι αναλυτές, έχουν προβλέψει ανοδική τάση για το υπόλοιπο του έτους, με την τράπεζα να σημειώνει την περασμένη εβδομάδα ότι ο ετήσιος ΔΤΚ είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά στο 62% στο τέλος του 2023, το ανώτατο όριο του εύρους προβλέψεων που έδωσε στην τελευταία της έκθεση για τον πληθωρισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι υπό τη νέα επικεφαλής Hafize Gaye Erkan, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο σύσφιξης τον Ιούνιο και έκτοτε αύξησε τα επιτόκιά της κατά 1.650 μονάδες βάσης στο 25%.

    Παράλληλα, η τράπεζα επανέλαβε σήμερα ότι η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω «όπως χρειάζεται σταδιακά», ενώ ανέφερε ότι αποπληθωρισμός θα γίνει το 2024.

    Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,8% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναθεώρησε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προς τα πάνω στο 4,2% για το 2023.

    Διαβάστε επίσης: 

    Jefferies: Οι πρόσφατες τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες

    Πρόστιμα €940.000 για πλασματικές εκπτώσεις σε μεγάλες αλυσίδες

    Αποκάλυψη mononews: Έρχεται μείωση στο όριο συναλλαγών με μετρητά στα 300 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ