• Διεθνής πολιτική

    Το φιλόδοξο plan B του Μπάιντεν για να ρίξει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

    Source: Grist


    Με τον χειμώνα να πλησιάζει ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν σχέδια για πιθανό ενεργειακό Black out, με τον Μπάιντεν να ετοιμάζει ένα δύσκολο και συνάμα φιλόδοξο plan B. Το πρώτο σχέδιο ήταν η Δύση να επιβάλλει κυρώσεις προκειμένου να αναγκάσουν τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο.

    Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ έχει και το μειονέκτημα ότι δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες χωρίς να περιορίζουν τα έσοδα της Ρωσίας. Οι χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσική εισβολή σημαδεύουν τον λάθος στόχο, εκτιμά το editorial board των New York Times. Αντί να επικεντρωθούν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, εστιάζονται στη μείωση του όγκου των εξαγωγών.

    Πιθανή νέα άνοδος του πετρελαίου

    Η κατάσταση ενδέχεται μάλιστα να επιδεινωθεί περισσότερο. Οι νέες κυρώσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν να επιβάλουν στη Ρωσία έως το τέλος του έτους είναι πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα.

    Αναλυτές προειδοποιούν ότι η τιμή για το βαρέλι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200 δολάρια, πράγμα που θα μπορούσε με τη σειρά του να ωθήσει και τις δυτικές οικονομίες πιο κοντά στην ύφεση.

    Το φιλόδοξο σχέδιο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα των New York Times, επιδιώκει ένα «καρτέλ αγοραστών»: θέλει να συμφωνήσουν οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από την Ρωσία να θέσουν ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.  Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ που έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Υπάρχουν και άλλες όπως για παράδειγμα η Ινδία, την οποία Ινδία οι ΗΠΑ θα ήθελαν να εντάξουν σε αυτό το καρτέλ των αγοραστών, που συνεχίζουν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

    Σύμφωνα με τους New York Times, πρόκειται για μια ιδέα που, αν και τολμηρή, φαίνεται να είναι τώρα η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή. Εάν λειτουργήσει, θα μπορούσε να στερήσει τη Ρωσία από έσοδα χωρίς να καταστρέψει τις οικονομίες των κρατών που προσπαθούν να στηρίξουν την Ουκρανία.

    Οι δυσκολίες της οικοδόμησης ενός καρτέλ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν συμφωνία των άλλων μελών της oμάδας των G7. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δουλεύουν επί του παρόντος πάνω στις λεπτομέρειες. Το καρτέλ των αγοραστών θα ενισχυόταν σημαντικά, εάν άλλοι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, ιδίως η Ινδία και η Κίνα, μπορούσαν να πεισθούν να συμμετάσχουν.

    Κάτι τέτοιο φαίνεται προς το παρόν απίθανο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό το καρτέλ θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία επιτρέποντας σε χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτό να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στις εισαγόμενες ποσότητες ενέργειας.

    To σχέδιο του Μπάιντεν φαίνεται να είναι μία καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αν και η διατήρηση ενός καρτέλ είναι δύσκολη απόφαση. Τα τάνκερ χρειάζονται, ωστόσο, ασφάλιση για να πλοηγηθούν. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κυριαρχούν σε αυτήν την αγορά. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, το 68% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου έγιναν με τάνκερ που ήταν ασφαλισμένα από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απαγορεύει την ασφάλιση όσων δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν πετρέλαιο που αγοράζεται σε τιμή υψηλότερη από εκείνη που έχει θέσει ως ανώτατο όριο το καρτέλ των αγοραστών.

    Η ρωσική κυβέρνηση έχει, από την πλευρά της, επιχειρήσει να αποτρέψει αυτό το σχέδιο προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να να το ακολουθήσει. Για να μειωθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ισχύς της Ρωσίας, θα πρέπει επί της ουσίας να μειωθεί η ζήτηση για τη ρωσική ενέργεια. Αυτές οι αλλαγές όμως θα χρειαστούν χρόνο. Και η δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών που θα επέβαλλε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα προσωρινό τέχνασμα δίνοντας διέξοδο.

    Διαβάστε επίσης

    Συστάθηκε σε σώμα η Βουλή της Σερβίας 4 μήνες μετά τις εκλογές

    Ντι Μάιο: Επιστολή προς Βρυξέλλες για στήριξη Ντράγκι και πλαφόν στην ενέργεια

    Πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία – Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ