• Διεθνής πολιτική

    Συστάθηκε σε σώμα η Βουλή της Σερβίας 4 μήνες μετά τις εκλογές

    • NewsRoom


    Η Βουλή της Σερβίας συστάθηκε σε σώμα εφόσον είχαν περάσει τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, στα έδρανα του σερβικού κοινοβουλίου κάθονται και βουλευτές της αντιπολίτευσης, μιας και στην προηγούμενη βουλή συμμετείχαν μόνο βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Στη νέα βουλή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκπροσωπείται με 120 βουλευτές. Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) καταλαμβάνει 38 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) 31 έδρες ενώ τρία εθνικιστικά κόμματα (NADA, DVERI, ZAVETNICI) καταλαμβάνουν 35 έδρες.

    Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου

    Ο συνασπισμός των οικολόγων “Moramo” εκπροσωπείται με 13 βουλευτές. Με δεκατρείς βουλευτές εκπροσωπούνται και οι μειονότητες. Οι Ούγγροι με 5 βουλευτές, όσους θα έχουν και οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι, ενώ οι Κροάτες θα έχουν 2 βουλευτές και έναν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της βουλής και οι αντιπρόεδροι ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε τρεις μήνες από σήμερα θα πρέπει να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί, θα διαλυθεί η βουλή και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Η Μόσχα θέλει να τελειώσει μια πρώτη ανοικοδόμηση κτιρίων της Μαριούπολης

    Ρωσία: Πολύ θετική η επανάληψη των εξαγωγών δημητριακών



    ΣΧΟΛΙΑ