ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ουκρανία, έδωσαν μόνο βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή της συμφωνίας για τα ορυκτά την οποία ονόμασαν Ταμείο Επανεπένδυσης Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το AP, η συμφωνία αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση τα πολύτιμα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας , παρέχοντας παράλληλα στο Κίεβο ένα μέτρο διαβεβαίωσης για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον σκληρό πόλεμό του με τη Ρωσία.
«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ οραματίστηκε αυτή τη συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού λαού και του ουκρανικού λαού για να δείξει τη δέσμευση και των δύο πλευρών για διαρκή ειρήνη και ευημερία στην Ουκρανία».
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στον τριετή πόλεμο, καθώς ο Τραμπ έχει απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο και από τις δύο πλευρές
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ στο NewsNation ότι η συμφωνία, «θεωρητικά», σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν περισσότερα από την Ουκρανία από όσα συνεισέφεραν. «Ήθελα να είμαι προστατευμένος», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήθελε να φαίνεται «ανόητος» μη λαμβάνοντας πίσω τα χρήματα για την επένδυση.
Η θέση της Ουκρανίας
Για την Ουκρανία, η συμφωνία θεωρείται κλειδί για την εξασφάλιση της πρόσβασής της σε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
«Πράγματι, πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου εταίρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ. «Πρόκειται πραγματικά για μια ισότιμη και καλή διεθνή συμφωνία για κοινές επενδύσεις στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της Ουκρανίας μεταξύ των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας».
Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.
«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργούμε το Ταμείο που θα προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη χώρα μας», δήλωσε σε ανάρτησή της στο X μετά την υπογραφή.
Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν πρόσβαση σε περισσότερες από 20 πρώτες ύλες που θεωρούνται στρατηγικά κρίσιμες για τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη ορυκτών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μεταξύ αυτών είναι τα κοιτάσματα τιτανίου της Ουκρανίας , το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή φτερών αεροσκαφών και άλλων αεροδιαστημικών βιομηχανιών, και ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για πυρηνική ενέργεια, ιατρικό εξοπλισμό και όπλα. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης λίθιο, γραφίτη και μαγγάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Αφού το Κίεβο ένιωσε ότι το αρχικό αμερικανικό προσχέδιο της συμφωνίας ευνοούσε δυσανάλογα τα αμερικανικά συμφέροντα, εισήγαγε νέες διατάξεις που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.
Σύμφωνα με τον Shmyhal, η τελευταία έκδοση θα καθιερώσει μια ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και θα διαρκέσει 10 χρόνια. Οι οικονομικές συνεισφορές σε ένα κοινό ταμείο θα γίνονται σε μετρητά και μόνο η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα υπολογίζεται στο αμερικανικό μερίδιο. Η βοήθεια που παρέχεται πριν από την υπογραφή της συμφωνίας δεν θα υπολογίζεται. Σε αντίθεση με ένα προηγούμενο προσχέδιο, η συμφωνία δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – μια βασική διάταξη για το Κίεβο.
Τι σημαίνει για τη Ρωσία
Η συμφωνία έρχεται εν μέσω άστατης προόδου στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον να σταματήσει τον πόλεμο.
Ο Πούτιν υποστηρίζει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, «αλλά πριν ολοκληρωθεί, είναι απαραίτητο να απαντηθούν μερικές ερωτήσεις και να διευθετηθούν μερικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις για την επιδίωξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόσθεσε.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιτύχει γρήγορη πρόοδο, αλλά ελπίζουμε να κατανοήσουμε ότι η επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι πολύ περίπλοκη για να γίνει γρήγορα», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό προόδου στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου. Οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι καθυστερεί, ενώ οι δυνάμεις του επιδιώκουν να καταλάβουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη. Η Ρωσία έχει καταλάβει σχεδόν το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας ξεκίνησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό απορρίψει τον πόλεμο ως σπατάλη ζωών και χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων – ένα παράπονο που επανέλαβε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κρίσιμης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ θέλουν και οι δύο πλευρές να επιταχύνουν τα πράγματα
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε εκ νέου την Τρίτη να πιέσει και τις δύο πλευρές να κινηθούν πιο γρήγορα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια εποχή όπου πρέπει να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο μέρη για το πώς να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», επικαλέστηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάμι Μπρους, την οποία επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Η Ρωσία ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, θέτοντάς την ως όρο για τη διακοπή της προσπάθειας κινητοποίησης της Ουκρανίας και των προμηθειών όπλων από τη Δύση στο Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία αποδέχτηκε μια άνευ όρων εκεχειρία μόνο και μόνο επειδή απωθήθηκε στο πεδίο της μάχης, όπου οι μεγαλύτερες ρωσικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι.
Διαβάστε επίσης:
Πότε θα εφαρμοστεί ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών- Πώς θα αυξάνονται συντάξεις και εισφορών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρικό ρέυμα: Τι φέρνουν οι αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας
- Loulis Food: Γιατί επενδύει στην Kenfood
- Τι συμβαίνει στον Σκάι, το deal Ευαγγελάτου – Τατιάνας, λιγότερος Πορτοσάλτε, τι θα κάνει η Μενεγάκη, αλλαγές στα κανάλια
- Γουόρεν Μπάφετ : Τι θα κάνει με τα 334 δισ. δολάρια μετρητά; Άραγε περιμένει την «τέλεια καταιγίδα» για να κινηθεί;
