• Διεθνής πολιτική

    Συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας: Bezos, Dimon και Cook στο λαμπερό δείπνο του Μπάιντεν

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα με τις συζύγους τους στον Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα με τις συζύγους τους στον Λευκό Οίκο (Πηγή: Twitter)


    Ένα λαμπερό δείπνο πραγματοποιήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φουμίο Κισίντα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν γιορτάζει τη συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Οι καλεσμένοι, κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας, των οικονομικών και των μέσων ενημέρωσης, “σφράγισαν” τους δεσμούς των δύο χωρών, απολαμβάνοντας εκλεκτά εδέσματα μαζί με ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

    Ο Jamie Dimon της JPMorgan, ο Larry Fink της Blackrock, ο Tim Cook της Apple και ο Jeff Bezos της Amazon, ήταν μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών που προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στο σημαντικό event.

    Ηχηρές παρουσίες στο δείπνο ήταν ακόμη ο Jon Gray της Blackstone, ο Neil Bluhm, πρόεδρος της Rush Street Interactive, ο Διευθύνων Σύμβουλος της International Business Machines, Arvind Krishna και ο επικεφαλής της SoftBank Masayoshi Son.

    Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της Mitsubishi, Ken Kobayashi.

    Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα γεύμα τριών πιάτων που περιελάμβανε σολομό “house cured” και παλαιωμένη μπριζόλα ribeye, σε συνδυασμό με κρασιά από την Ουάσιγκτον και το Όρεγκον.

    Ο εορτασμός της άνοιξης και των “ανθισμένων κερασιών” κυριάρχησε στην διακόσμηση του χώρου, καθώς οι καλεσμένοι δείπνησαν ανάμεσα σε πεταλούδες, ιαπωνικούς κήπους και ένα αντίγραφο της λίμνης koi, υπό τους ήχους του Αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη Paul Simon.

    Brad Smith αριστερά, και Gregory Smith
    Brad Smith αριστερά, και Gregory Smith Φωτογράφος: Julia Nikhinson/Bloomberg

    Υπενθυμίζεται ότι τα ζητήματα άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Κίσιντα και Μπάιντεν την Τετάρτη – την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη από το 2015 – καθώς οι δύο ηγέτες προσπαθούν να εδραιώσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς στον Ινδο-Ειρηνικό με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στην περιοχή.

    Την ίδια στιγμή, αποκάλυψαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνεργασιών και των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος, που στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και σημαντικά στελέχη της Silicon Valley.

    Jeff Bezos και Lauren Sancheζ
    Jeff Bezos και Lauren Sancheζ Φωτογράφος: Julia Nikhinson/Bloomberg

    Εκτός από τον Bezos και τον Cook, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, η εταιρεία του οποίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, για να δώσει ώθηση στη μονάδα cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης στην Ιαπωνία, κίνηση που θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα.

    Άλλοι σημαντικοί προσκεκλημένοι στο δείπνο, ήταν ο Sanjay Mehrotra της Micron Technology και η Megan Myungwon Lee, πρόεδρος της Panasonic της Βόρειας Αμερικής, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Guggenheim Partners του Los Angeles Dodgers, Mark Walter.

    Jerome Powell και Elissa Leonard
    Jerome Powell και Elissa Leonard Φωτογράφος: Julia Nikhinson/Bloomberg

    Ο Μπάιντεν, φρόντισε να καλέσει επίσης δύο σημαντικούς συνδικαλιστές “συμμάχους” – τον David McCall, πρόεδρο των United Steelworkers και τον Shawn Fain, του συνδικάτου Auto Workers Union.

    Ο Κισίντα ανέφερε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με στελέχη επιχειρήσεων, ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ιαπωνία γύρω από βασικές τεχνολογίες όπως ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικούς υπολογιστές, είναι καλοδεχούμενες στην Ιαπωνία.

    Στο dinner παρευρέθηκαν εκτός άλλων, ο Gary Cohn, αντιπρόεδρος της IBM, ένας άλλοτε επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla και ο επικεφαλής άμυνας της Boeing, Ted Colbert.

    Μεταξύ των διασημοτήτων που δέχτηκαν τις πολυπόθητες προσκλήσεις στο κρατικό δείπνο ήταν ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Ολυμπιονίκης Κρίστι Γιαμαγκούτσι.

    Από τον χώρο της πολιτικής, καλεσμένοι ήταν ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον, καθώς και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

    Επίσης, το παρών έδωσαν μετά από πρόσκληση, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέι Πάουελ και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ.

    Η λίστα του Μπάιντεν περιελάμβανε ακόμη γνωστούς επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους όπως τους Fred Eychaner, Mindy Gray και τον Michael Sacks, προέδρο της Grosvenor Capital Management.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένo event, είναι το πέμπτο που οργανώθηκε επί προεδρίας Μπάιντεν, ενώ αποτελεί μέρος μιας μεγάλης παράδοσης του Λευκού Οίκου, που τιμά με αυτόν τον τρόπο, τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πρακτικά FED: Ανησυχία στους αξιωματούχους για τον επίμονο πληθωρισμό

    Μπάιντεν: Ίσως η FED καθυστερήσει με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά θα γίνει πριν το τέλος του έτους

    ΗΠΑ: Προς αναβολή κατά τουλάχιστον δύο μήνες η δίκη του Μενέντεζ



    ΣΧΟΛΙΑ