• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Φυλάκιση επτά ετών σε πολιτευτή επειδή είπε την λέξη «πόλεμος» για την Ουκρανία

    • NewsRoom


    Ο δημοτικός σύμβουλος Μόσχας Αλεξέι Γκορίνοφ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά ετών για την κριτική που άσκησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος οδηγείται στη φυλακή βάσει του νέου νόμου για διασπορά «ψευδών πληροφοριών», δήλωσε ένας δικηγόρος επικριτής του Κρεμλίνου.

    Ο Αλεξέι Γκορίνοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της συνοικίας Κρασνοσέλσκι, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 15 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε ένας διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά, ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    «Τι είδους διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής μπορούμε να συζητήσουμε για την Ημέρα του Παιδιού, όταν παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα;» είχε πει στη συνεδρίαση, η καταγραφή της οποίας είχε αναρτηθεί στο YouTube.

    Ο Γκορίνοφ συνελήφθη βάσει του άρθρου 207.3 του ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και που θεωρεί παράνομη τη «σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό», οι οποίες ορίζονται ως πληροφορίες που αποκλίνουν από τις επίσημες αναφορές.

    Οι υποστηρικτές του Γκορίνοφ ανήρτησαν στο Telegram μια φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου να φοράει χειροπέδες και να βρίσκεται μέσα σ’ ένα γυάλινο κουβούκλιο ως κατηγορούμενος, κρατώντας ένα πλακάτ κατά τη διάρκεια της δίκης που έγραφε: «Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;» .

    «Μου πήραν την άνοιξη, μου πήραν το καλοκαίρι και τώρα μου πήραν άλλα επτά χρόνια από τη ζωή μου», ανέφεραν ότι είπε κατά τη διάρκεια της δίκης.

    Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του επιτελείου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι η ποινή είχε στόχο να παραδειγματίσει όσους χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» όταν αναφέρονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Από τότε που ξεκίνησε την αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει κλείσει μέσα ενημέρωσης και ασκεί διώξεις σε άτομα που αναφέρονται στις ενέργειές της ως «πόλεμο» ή «εισβολή».

    Σε πολλούς ανθρώπους έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου, αλλά ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε στο Telegram ότι μόνο άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα σύμφωνα με το άρθρο 207.3: στον έναν επιβλήθηκε πρόστιμο και στον άλλον ποινή φυλάκισης με αναστολή.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση: Οι κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφική άνοδο των τιμών ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ