• Διεθνής πολιτική

    Προειδοποίηση ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους: Η Ρωσία μπορεί να έχει μέσα στο 2024 πυρηνικό όπλο στο διάστημα

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν


    Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν τους συμμάχους τους πως η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικό όπλο στο διάστημα μέσα στο 2024, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει δορυφόρους, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

    Μια τέτοια περίπτωση θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, την οποία έχει υπογράψει και η Ρωσία.

    Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε «για μια σοβαρή αλλά απροσδιόριστη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ από τη Ρωσία». Αργότερα ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως το Κρεμλίνο αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό διαστημικό όπλο που δεν αποτελεί άμεση απειλή για ανθρώπινες ζωές.

    Νωρίτερα την Τρίτη, πάντως, η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει πως προτίθεται να αναπτύξει πυρηνικό όπλο στο διάστημα.

    “Ήμασταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετοι και είμαστε και σήμερα εναντίον της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως  “κάνουμε στο διάστημα μόνο ότι κάνουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών”.

    Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πυροδοτήσει κάποιο όπλο σε τροχιά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος και μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των δορυφόρων και να προκαλέσει όλεθρο με τα συστήματα επικοινωνιών στη Γη, προσθέτουν.

    Ο αντίκτυπος μιας έκρηξης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κεφαλής και τα αποτελέσματα δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα στην καταστροφή δορυφόρων, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν διακοπές που απαιτούν διορθώσεις σφαλμάτων, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ένα άτομο εξοικειωμένο με διαστημικά όπλα.

    Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, υπήρχαν σχεδόν 7.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι στην τροχιά της Γης, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

    Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταφύγει σε πυρηνικές απειλές μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Ο Πούτιν ανέστειλε την τήρηση της συνθήκης “New START” από τη χώρα του το 2023, την τελευταία συμφωνία που περιορίζει το μέγεθος των πυρηνικών οπλοστασίων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την ανάπτυξη της ικανότητας για διαστημικά όπλα, ειδικά μέσω Κίνας και Ινδίας, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη Μόσχα, αναφέρουν οι πηγές.

    Το θέμα ενδεχομένως να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά όταν συναντηθούν στην Ιταλία τον Απρίλιο, ανέφεραν οι πηγές.

    Διαβάστε επίσης

    Νότια Αφρική: Πλοίο με 19.000 βοοειδή προκαλεί έντονη δυσωδία στο Κέιπ Τάουν

    Eurostat: Η Ελλάδα στις χώρες με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους ανήλικους τον Νοέμβριο

    Τελεσίγραφο Κασσελάκη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή βρείτε αντίπαλο απέναντί μου



    ΣΧΟΛΙΑ