• Διεθνής πολιτική

    Νέο παραλήρημα Μπάιντεν: Χαρακτήρισε «Ωρολογιακή βόμβα» την οικονομία της Κίνας

    • Μαρία Βε
    Σι Τζινπίνγκ - Τζο Μπάιντεν

    Σι Τζινπίνγκ – Τζο Μπάιντεν


    «Ωρολογιακή βόμβα» λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, χαρακτήρισε την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ αναφέρθηκε στους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος ως «κακούς ανθρώπους», προφανώς αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που η κυβέρνησή του επιδιώκει να βελτιώσει τους συνολικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

    Σε σχόλια που, σύμφωνα με Bloomberg, περιελάμβαναν πολλές σημαντικές ανακρίβειες σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η Κίνα βρίσκεται σε «δύσκολη θέση», επειδή η ανάπτυξή της επιβραδύνθηκε και έχει το «υψηλότερο ποσοστό ανεργίας».

    Κατηγόρησε επίσης την πρωτοβουλία Belt and Road Initiative του Xi ως «θηλιά στο λαιμό», λόγω των υψηλών επιπέδων δανεισμού προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που συνδέονται με το παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία One Belt One Road, είναι μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

    Για ακόμη μια φορά…«αδιάβαστος»

    Όπως υποστήριξε ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Παρκ Σίτι της Γιούτα, «Η Κίνα αναπτυσσόταν με 8% ετησίως για να διατηρήσει τη δυναμική της, ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στο 2% ετησίως», αναφέροντας εσφαλμένα τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το ΑΕΠ της Κίνας το β΄τρίμηνο, αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,3%.

    Συνεχίζοντας τη επικριτική του ομιλία ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «Η Κίνα βρίσκεται σε μια θέση, όπου ο αριθμός των ατόμων που είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων σε ηλικία εργασίας», ισχυρισμός που διαψεύδεται από εκατομμύρια ανθρώπους.

    «Έτσι εμφάνισαν προβλήματα…Αυτό δεν είναι καλό γιατί όταν οι κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν άσχημα πράγματα», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο Μπάιντεν πιάστηκε για άλλη μια φορά «αδιάβαστος», καθώς, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε πέρσι για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, ενώ ο ασιατικός γίγαντας έχει ακόμη 876 εκατομμύρια ανθρώπους σε ηλικία εργασίας έναντι 280 εκατομμυρίων ανθρώπων 60 ετών και άνω.

    Τα σχόλια του Μπάιντεν είναι μόνο μερικές από τις πιο άμεσες επικρίσεις του για τον κορυφαίο γεωπολιτικό και οικονομικό αντίπαλο των ΗΠΑ.

    Τον Ιούνιο, μόλις μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο – σε ρόλο «πυροσβέστη» – ο Μπάιντεν παρομοίασε τον Σι με «δικτάτορα» και αμφισβήτησε τον έλεγχο του Κινέζου ηγέτη στη χώρα του και τον στρατό της.

    Το διάταγμα «φωτιά»!

    Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο είναι ήδη τεταμένες, από τη στιγμή που ο Μπάιντεν αποφάσισε να εφαρμόσει περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

    Μάλιστα,  την περασμένη Τετάρτη 9/8, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο δημιουργείται μια νέα διαδικασία ελέγχου που θα μπορούσε να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν σε κινεζικές που επικεντρώνονται σε προηγμένες τεχνολογίες με στρατιωτικές εφαρμογές, όπως κβαντικοί υπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη και ημιαγωγοί αιχμής.

    Παράλληλα, το Κογκρέσο εξετάζει και μια σειρά νομοθετικών πράξεων που στοχεύουν την Κίνα.

    Η Γερουσία δε,  ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ μιας τροποποίησης στον ετήσιο νόμο εξουσιοδότησης άμυνας, η οποία θα απαιτούσε από τους επενδυτές των ΗΠΑ να ειδοποιούν το υπουργείο Οικονομικών, όταν επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες σε ευαίσθητους τομείς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτημα της Gallup, το αντι-κινεζικό αίσθημα είναι υψηλό στο Κογκρέσο, ενώ μόλις το 15% των Αμερικανών βλέπει θετικά την Κίνα.

    Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνo;

    Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο στις τελευταίες δηλώσεις του Μπάιντεν, παρόλο που απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό την αναφορά του στον Σι ως «δικτάτορα» τότε, καλωσορίζοντας την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι σε ξεχωριστά ταξίδια εβδομάδες αργότερα.

    Επίσης, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα, υποστήριξε την Πέμπτη μια συμφωνία της Κίνας για άρση των περιορισμών στα ομαδικά ταξίδια στις ΗΠΑ, ως νίκη για τη δέσμευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

    Ωστόσο, τα χτυπήματα του Μπάιντεν στην οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας, έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τον Σι.

    Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέπεμψε σε αβάσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα, η συνολική προοπτική  της χώρας παραμένει δυσοίωνη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό 5,5% το α’ εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οδηγώντας σε ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη ο Μπάιντεν

    Barclays: Κοντά, αλλά όχι δεδομένη η επενδυτική βαθμίδα

    Γαλλία: Στο 5% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ