• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη ο Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τις  καταστροφικές πυρκαγιές που οδήγησαν σε τουλάχιστον 36 θανάτους ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς το θέρετρο Λαχέινα.

    Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για μια γρήγορη βοήθεια προς τους πληγέντες στο νησί Μάουι.  «Όποιος έχει χάσει αγαπημένο του πρόσωπο ή του οποίου το σπίτι έχει υποστεί ζημιές  θα λάβει βοήθεια αμέσως», είπε ο Μπάιντεν την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Σολτ Λέικ Σίτι, την τελευταία του στάση σε ένα τετραήμερο ταξίδι στις δυτικές πολιτείες.

    Ο Μπάιντεν νωρίτερα ανέφερε πως θα απελευθερώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσει τις προσπάθειες της πολιτείας της Χαβάης. Ανέφερε επίσης πως μίλησε τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν για την κατάσταση και υποσχέθηκε να αναπτύξει όλα τα απαραίτητα ομοσπονδιακά μέσα.

    «Έχω δώσει εντολή να αυξήσουμε την υποστήριξη σε εκείνους τους σπουδαίους πυροσβέστες, τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και προς το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», είπε ο Μπάιντεν.

    Οι πυρκαγιές που ενισχύθηκαν από τους ανέμους ενός τυφώνα στην περιοχή έχουν εξαπλωθεί σε όλο το νησί Μάουι,  αφήνοντας τουλάχιστον 36 νεκρούς και αναγκάζοντας χιλιάδες να τραπούν σε φυγή και προς καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 100 πυροσβέστες βοηθούν στη μάχη με τις φλόγες, ενώ η αμερικανική ακτοφυλακή διέσωσε 14 ανθρώπους από τα νερά της ιστορικής πόλης  Λαχέινα, η οποία καταστράφηκε.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης συγκεντρώνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης και ανταποκρίνεται στα αιτήματα αξιωματούχων της Χαβάης για είδη όπως νερό, τρόφιμα και κουβέρτες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Η FEMA έχει κινητοποιήσει μια Ομάδα Βοήθειας Διαχείρισης Συμβάντων για να συντονίσει την ομοσπονδιακή αντίδραση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει επίσης να υποβάλει ένα αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

    Διαβάστε επίσης

    Σκηνές αποκάλυψης στη Χαβάη – Τουλάχιστον 36 νεκροί από τις πυρκαγιές

    Χαβάη: Κάηκαν ολοσχερώς ολόκληρες γειτονιές στο θέρετρο Λαχέινα



    ΣΧΟΛΙΑ