• Business

    Μπάιντεν: Εντολή για νέους περιορισμούς σε αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

    • NewsRoom
    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Εκτελεστικό διάταγμα εξέδωσε ο Τζο Μπάιντεν με το οποίο δίνει εντολή στην αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει νέους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

    Το διάταγμα θα δημιουργήσει μια νέα διαδικασία ελέγχου που θα μπορούσε να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν σε κινεζικές που επικεντρώνονται σε προηγμένες τεχνολογίες με στρατιωτικές εφαρμογές, όπως κβαντικοί υπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη και ημιαγωγοί αιχμής.

    Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη μεταφορά  κρίσιμη τεχνογνωσία σε κινεζικές εταιρείες, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε βασικές τεχνολογίες, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

    Μαζί με την εντολή, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά μια δημόσια καθοδήγηση σχετικά με το κατάλληλο εύρος των περιορισμών και θα δεχτεί σχόλια για τις επόμενες 45 ημέρες. Θα ακολουθήσει μια επίσημη πρόταση κανόνων και περαιτέρω ευκαιρία για δημόσιο σχολιασμό.

    Η εντολή έρχεται εν μέσω δικομματικής συναίνεσης ότι η Κίνα αξιοποιεί το αμερικανικό κεφάλαιο και την τεχνογνωσία για να αναπτύξει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ΗΠΑ, στρατιωτικά και οικονομικά.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να  εξισορροπήσει τις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας με την αναγνώριση των σημαντικών ρόλων που διαδραματίζει κάθε οικονομία για την άλλη. Η Τζάνετ Γέλεν, μάλιστα, ταξίδεψε στην Κίνα τον Ιούλιο για να βοηθήσει στην προώθηση του διαλόγου για οικονομικά θέματα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι «είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια οικονομική σχέση αμοιβαία επωφελής μακροπρόθεσμα» και πως οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα».

    Παρ’ όλα αυτά, το αντι-κινεζικό αίσθημα είναι υψηλό στο Κογκρέσο, ενώ μόλις το 15% των Αμερικανών βλέπει θετικά την Κίνα, σε ερώτημα της Gallup.

    Το Κογκρέσο εξετάζει επίσης μια σειρά νομοθετικών πράξεων που στοχεύουν την Κίνα. Η Γερουσία ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ μιας τροποποίησης στον ετήσιο νόμο εξουσιοδότησης άμυνας που θα απαιτούσε από τους επενδυτές των ΗΠΑ να ειδοποιούν το Υπουργείο Οικονομικών όταν επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες σε ευαίσθητους τομείς.

    Σημείωσε ότι οι περιορισμοί πιθανότατα δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και δεν θα ισχύουν αναδρομικά σε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την εφαρμογή του κανόνα.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Νέες απώλειες για τους βασικούς δείκτες αναμένοντας τον πληθωρισμό Ιουλίου

    Covid-19: «Παραλλαγή ενδιαφέροντος» η Eris σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Κομισιόν: 400 εκατ. ευρώ οικονομική βοήθεια στη Σλοβενία μετά τις φονικές πλημμύρες



    ΣΧΟΛΙΑ