• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Ο Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία δύο ημερών για να συζητήσει τη συμφωνία της Μόσχας

    • NewsRoom


    Περιθώριο δύο ημερών φαίνεται να έχει ζητήσει ο στρατάρχης της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ προκειμένου να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    «Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

    Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

    Γιατί αποχώρησε ο Χαφτάρ

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν το πρωί της Τρίτης ότι ο λόγος που ο στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε από τη ρωσική πρωτεύουσα, ήταν η απαίτηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) από την Τρίπολη.

    Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη προς τον Σάρατζ.

    Τι αναφέρει η τουρκική πλευρά για την αποχώρηση Χαφτάρ από τη Μόσχα

    Από την άλλη πλευρά η στάση του Χαφτάρ προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο στρατάρχης έκανε ένα πραξικόπημα στη διαπραγμάτευση και έφυγε από τη Μόσχα.

    Η Τουρκία δεν θα συγκρατηθεί από το «να δώσει ένα μάθημα» στον Χαλιφά Χαφτάρ, τον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, εάν αυτές συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας, τόνισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας απειλές.

    «Ο Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια» από τη Μόσχα, συνέχισε ο Ερντογάν, όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαρατζ δεν οδήγησαν σε εκεχειρία, που θα τερμάτιζε τη σύγκρουση μεταξύ τους που συνεχίζεται εδώ και εννέα μήνες.

    Όμοια στάση ακολούθησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος τόνισε πως από τη στάση Χαφτάρ φάνηκε ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη Λιβύη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

    Η Άγκυρα υποστηρίζει ανοικτά τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη κάποια στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.



    ΣΧΟΛΙΑ