Η προεδρία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες Τρίτη πως αποφασίστηκε αναστολή στις παραδόσεις ορισμένων τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές της στην ουκρανική επικράτεια, διότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη μείωση των διαθεσίμων αποθεμάτων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
«Η απόφαση ελήφθη για να υπηρετηθούν πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής», εξήγησε σε ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Κέλι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του Τύπου.
Η κ. Κέλι δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η απόφαση αφορά ιδίως τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, οβίδες ακριβείας για το πυροβολικό, πυραύλους Hellfire και άλλα είδη όπλων που χρησιμοποιούν τα ουκρανικά F-16 και drones.
Η απόφαση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα ρεπορτάζ του NBC News, στην ανησυχία για τα αποθέματα πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού, από τα οποία αντλείται απευθείας μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που διαθέτουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Καταγράφεται καθώς, έπειτα από δυο άκαρπους γύρους διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δυο χωρών, η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων, ιδίως των αντιαεροπορικών.
Ο αριθμός των drones μακράς εμβέλειας που εξαπολύονται από τη Ρωσία αυξήθηκε τον Ιούνιο για 36,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Τρίτη.
Κατά τους αριθμούς του ουκρανικού στρατού, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν 5.348 drones εφόρμησης μακράς εμβέλειας να πλήξουν στόχους στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Ιούνιο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι 3.974 τον Μάιο.
Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που χρησιμοποιούνται κάθε νύχτα και καταμετρά το Κίεβο κάθε πρωί. Οι αριθμοί δεν συμπεριλαμβάνουν άλλους τύπους μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (αναγνώρισης, εφόρμησης, παραπλάνησης) που χρησιμοποιούνται μαζικά σε ουσιαστικά όλο το αχανές μέτωπο.
Οι επιδρομές του είδους θέτουν σε σκληρή δοκιμασία την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και τον πληθυσμό, που έχει εξαντληθεί έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια πολέμου, με έναυσμα τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.
Νέες επιδρομές αναφέρθηκαν σήμερα το πρωί από τις ουκρανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας σε αγρόκτημα, στο χωριό Μποριφσκέ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, που άφησε πίσω έναν νεκρό και άλλον έναν τραυματίας. Στην ίδια περιφέρεια έγιναν άλλες δυο παρόμοιες, που πάντως προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όχι θύματα.
Ως τώρα, παρά την ενίοτε θεαματικά τεταμένη σχέση της με το Κίεβο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνέχιζε, εν μέρει τουλάχιστον, τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας που είχαν αρχίσει επί του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν. Επί προεδρίας του δημοκρατικού, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στον ουκρανικό στρατό βοήθεια αξίας 60 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακόμη και «αν αυτή η μείωση της αμερικανικής βοήθειας δεν προκαλέσει κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών, θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις δυνατότητές της ως προς τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και τα πλήγματα ακριβείας», εκτίμησε ο Τζον Χάρντι, ειδικός για τη Ρωσία στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies, FDD) της Ουάσιγκτον.
«Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών, την απώλεια περισσότερων εδαφών και την καταστροφή ακόμα περισσότερων βασικών υποδομών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση εναντίον διυλιστηρίου πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Σαράταφ, που χρησιμοποιείτο κατ’ αυτόν για να «προμηθεύονται καύσιμα και λιπαντικά σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εμπλεκόμενες στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης μέσω Telegram.
Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την επιδρομή μέχρι στιγμής.
Σε σπάνια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ άκουσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τον προειδοποιεί πως οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία πρέπει να είναι «συνολική, μακροπρόθεσμη, να συμπεριλαμβάνει την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής κρίσης και να βασίζεται στις νέες εδαφικές πραγματικότητες», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Αφού ξέσπασε ο πόλεμος, η Μόσχα έχει ανακηρύξει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, πέρα από τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.
Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «άμεση συνέπεια της πολιτικής δυτικών κρατών», που «αψήφησαν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας για χρόνια» και «δημιούργησαν αντιρωσική αιχμή του δόρατος στην Ουκρανία».
Διαβάστε επίσης:
Οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 627 πλοία – Συγκρατημένοι σε νέες παραγγελίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Intralot και τα μυστήρια της Intracom, τι συμβαίνει με την Βιοχάλκο, o Πιέρ «έκοψε» τον υπερ-Τειρεσία, γιατί λιποθύμησε ο Γιάννος ο Α’ και η αλησμόνητη περιπέτεια της Νιάρχου με την τζαμπατζού δημοσιογράφο
- Bentley Residences στο Μαϊάμι: καθορίζοντας νέους ορίζοντες για τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών
- Startups: Ποιες εταιρείες «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο μισό του 2025
- Η Μέρκελ πίσω από τις γραμμές: Δεν φώναξε ποτέ — τα είπε όλα με υπονοούμενα
