• Διεθνής πολιτική

    Λευκορωσία: Κατηγορεί τον πολωνικό στρατό για χρήση πυρών κατά μεταναστών στα σύνορα

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο


    Το Μινσκ υποστήριξε σήμερα ότι πολωνικές δυνάμεις πυροβολούν για να απωθήσουν μετανάστες από την πολωνική επικράτεια στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα, καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη πρόκληση» σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    «Προσφάτως σημειώθηκαν πολυάριθμα περιστατικά στα οποία Πολωνοί στρατιωτικοί ώθησαν αλλοδαπούς στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τους ανάγκασαν να διασχίσουν τα σύνορα από μια πύλη που είναι προορισμένη για ζώα», ανέφεραν συνοριοφύλακες της λευκορωσικής κρατικής ασφάλειας (KGB) στο Telegram.

    «Και για να τρομάξουν αυτούς τους ανθρώπους, Πολωνοί στρατιώτες έστρεψαν τα όπλα τους προς τους πρόσφυγες και πυροβόλησαν πάνω από τα κεφάλια τους», τόνισαν οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες.

    Η Λευκορωσία κατηγορείται τα τελευταία χρόνια ότι ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο στόχο να προκαλέσει εντάσεις στην Πολωνία και στα γειτονικά κράτη της Βαλτικής. Το Μινσκ υποστηρίζει ότι αυτά τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν όσους επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα με βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο.

    Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι εντάσεις μεταξύ Λευκορωσίας και των γειτόνων της έχουν κλιμακωθεί, με τις λευκορωσικές αρχές να κατηγορούν κυρίως τη Βαρσοβία ότι προετοιμάζει στρατιωτικές προκλήσεις.

    Από την πλευρά τους, Πολωνοί και χώρες της Βαλτικής εκφράζουν ανησυχίες για την ανάπτυξη μαχητών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ στη Λευκορωσία και έχουν ζητήσει την αποχώρησή τους από εκεί, ένα αίτημα που χαρακτηρίστηκε «βλακώδες» από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Με κυρώσεις απειλoύν τη Β. Κορέα εάν παραδώσει όπλα στη Ρωσία

    Μέτσολα: Θα επαναλάβω την αλληλεγγύη του Ευρωκοινοβουλίου προς την Ελλάδα

    Κουλέμπα (ΥΠΕΞ Ουκρανίας) κατά Γερμανίας για μη παράδοση πυραύλων: Χάνουμε χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ