• Διεθνής πολιτική

    Οι αγορές νίκησαν την Λιζ Τρας-Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον διάδοχό της

    H Λιζ Τρας στο συνέδριο των Τόρις

    H Λιζ Τρας στο συνέδριο των Τόρις EPA/TOLGA AKMEN


    Το παράδειγμα της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας αποτελεί μία προειδοποίηση για τους διαδόχους της, ότι οι αγορές είναι τελικά αυτές που παίρνουν τις οριστικές αποφάσεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αναλυτές, ύστερα από τη πιο βραχύβια θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

    Οι αγορές απέρριψαν με τον πιο «σκληρό» τρόπο τις προτάσεις της για φορολογικές περικοπές, αναγκάζοντας της Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να σώσει τα κρατικά ομόλογα από το δραματικό sell-off.

    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν άνω του 5%, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα έκτακτης αγοράς τους.

    Μέσα σ’ ένα μήνα οι βρετανικές αγορές έχασαν 300 δις λίρες, από το συνολικό sell-off στις μετοχές και τα ομόλογα.

    Δεν κατάφερε να σωθεί

    Ο πανικός στην κυβέρνηση της Τρας δεν άργησε να έρθει, όπως και οι επιθέσεις από μερίδα Συντηρητικών που ζητούσαν την παραίτησή της.

    Οι απέλπιδες προσπάθειές της να σώσει την κατάσταση έπεσαν στο κενό και οι αρχικές της δηλώσεις μετά την παρουσίαση του επίμαχου μίνι νομοσχεδίου της, που προκάλεσε κατάρρευση των βρετανικών αγορών, ότι θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της, διαψεύστηκαν ύστερα από λίγο από μία άχαρη μεταστροφή που δεν κατάφερε να της εξασφαλίσει την συνέχιση της θητείας της.

    Αυτό που έκανε τις αγορές να ανοίξουν πόλεμο με την Τρας, δεν ήταν σύμφωνα με τους αναλυτές η διάθεσή της για φορολογικές περικοπές, αλλά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν αντίβαρο για την «τρύπα» που θα προέκυπτε από τις περικοπές.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την «ντροπιαστική», όπως την χαρακτήρισαν τα μέσα ενημέρωσης, αναδίπλωσή της για τις φορολογικές περικοπές, απομάκρυνε τον Υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ, και τον αντικατέστησε με τον Τζέρεμι Χαντ.

    Οι αγορές επικρότησαν την επιλογή του –άλλωστε ήταν αυτός που φαίνεται ότι ήθελαν εξαρχής στο τιμόνι της Βρετανίας-, όπως και τη πρόθεσή του να ξηλώσει το σύνολο των εξαγγελιών της Τρας.

    Τα βραχύβια ράλι δεν κατάφεραν να σώσουν τις βρετανικές αγορές, αλλά ούτε και την Τρας. Λίγες ημέρες μετά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με τη στερλίνα να παίρνει ανάσα και τα ομόλογα να κάνουν ράλι, ήδη από την ώρα που ξεκίνησαν τα σενάρια για άτακτη φυγή της.

    «Οι αγορές είναι αυτές που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα», σχολίασε ο Geoffrey Yu, της Bank of New York Mellon.

    «Όχι άλλο τσίρκο»

    Οι επιχειρηματίες του Λονδίνου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με το πολιτικό χάος στην Αγγλία, αναφέροντας στον Guardian: «Δεν θέλουμε άλλο τσίρκο. Απλά κάντε τη δουλειά σας.»

    Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών καταδίκασαν την πρόσφατη πολιτική αναταραχή, αναφέροντας ότι μόνο με τη σταθερότητα θα εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

    Η πολιτική κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τα οικονομικά των επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια και να ανακάμψουν από το lockdown.

    Και οι επίδοξοι διάδοχοί της γνωρίζουν ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη γι’ αυτούς. Και οι αγορές με την ίδια ευκολία θα τους «τιμωρήσουν» σε περίπτωση που λειτουργήσουν «απερίσκεπτα».

    Μία πρώτη γεύση πήραν οι υποψήφιοι, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει επίσημα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία των Συντηρητικών.

    Τα σενάρια για επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι είναι αυτή που ανέκοψε το ράλι της στερλίνας κι επέστρεψε τις αποδόσεις σε ανοδική πορεία.

    Όποιος κερδίσει είναι χαμένος

    Ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει μία αδύναμη οικονομία, ένα αυξανόμενο κόστος δανεισμού, υψηλούς φόρους. Ο πληθωρισμός κινείται σε διψήφια ποσοστά, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι λογαριασμοί ενέργειας γονατίζουν τα νοικοκυριά.

    «Όποιος διαδεχθεί την Τρας θα αντιμετωπίσει τις ίδιες πιέσεις.  Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή οι αυξήσεις των φόρων είναι πάντα οδυνηρές και αμφιλεγόμενες. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτές χωρίς να έχει άμεση λαϊκή εντολή. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν, την ώρα που το κόμμα των Συντηρητικών είναι σε αναταραχή και οι αγορές έχουν δείξει ότι θα τιμωρήσουν το κάθε λάθος», αναφέρει ο Jamie Rush του Bloomberg Economics.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραίτηση Τρας: Το «come back» Τζόνσον – Ποιοι είναι οι άλλοι υποψήφιοι διάδοχοι – Τι δείχνουν τα γκάλοπ



    ΣΧΟΛΙΑ