• Διεθνής πολιτική

    Λιζ Τρας: Σε τεντωμένο σκοινί το μέλλον της – “Πραξικόπημα” σχεδιάζουν 100 μέλη των Τόρις

    • Bloomberg

    Λιζ Τρας


    Υπό πολιορκία βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, που θα δώσει μάχη για να σώσει την θέση της αυτή την εβδομάδα, εν αναμονή της νέας ετυμηγορίας των αγορών για την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών της χώρας, και καθώς 100 και πλέον μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να την αποπέμψουν.

    Μόνο 40 ημέρες στην εξουσία, η Τρας επέλεξε για νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας τον Τζέρεμι Χαντ, με στόχο να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της μετά την αποπομπή της αρχικής της επιλογής για το καθοριστικής σημασίας υπουργείο, του φίλου της Κουάζι Κουάρτενγκ.

    Ενώ οι αγορές θα δοκιμάζουν την Τρας, η μοίρα της εναπόκειται τελικά στις κινήσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

    Η Tρας θα διοργανώσει δεξίωση για το υπουργικό συμβούλιο στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 το βράδυ της Δευτέρας, για να συνεχίσει να έχει τη στήριξη τους σε ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, το οποίο ο Χαντ θα ανακοινώσει στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα. Ο Χαντ θα κάνει επίσης συναντήσεις με όλους τους συντηρητικούς βουλευτές αυτή την εβδομάδα για να λάβει τα σχόλιά τους, είπε ο αξιωματούχος.

    Implied volatility shows how the market for 30-year debt is breaking down
    Τα βρετανική ομόλογα δεν ήταν ποτέ τόσο ευμετάβλητα

    Ο Χαντ πέρασε το Σαββατοκύριακο σχεδιάζοντας μία ριζικά διαφορετική δημοσιονομική προσέγγιση — οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν, οι δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν — σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περαιτέρω τιμωρητικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Εάν η Τρας καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο των αγορών, η δεύτερη δοκιμασία της θα είναι να παλέψει με τα μέλη των Τόρις που επιδιώκουν την αποπομπή της.

    Ετοιμάζουν επιστολές

    Από το απόγευμα της Κυριακής, τρεις βουλευτές των Τόρις της ζήτησαν δημόσια να παραιτηθεί και πολλοί άλλοι είπαν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις, με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

    Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήρθε δεύτερος μετά την Τρας στην πρόσφατη μάχη για την ηγεσία των Τόρις, ενέτειναν το Σαββατοκύριακο τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στο πρόσωπο του και να τον φέρουν στην εξουσία.

    Ο Μελ Στριντ, ένθερμος επικριτής της Βρετανίδας πρωθυπουργού και υποστηρικτής του Σουνάκ, διοργανώνει δείπνο για τους βουλευτές τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά από μια παρόμοια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Ένας σύμμαχος της Τρας πάντως, προειδοποίησε ότι οι συνωμότες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την οικονομική ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου ή την πορεία των αγορών. Οι συνωμότες δεν θα τα καταφέρουν και απλώς θα οδηγήσουν σε γενικές εκλογές, υποστήριξε.

    Η θέση της Τρας προστατεύεται από ρήτρα ασυλίας ενός έτους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των Συντηρητικών. Περίπου τα δύο τρίτα των σχεδόν 360 βουλευτών του κόμματος πρέπει να πουν στον Γκρέιαμ Μπρέιντι να αλλάξει τους κανόνες προτού προχωρήσει σε άλλη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή η επικείμενη ανατροπή της Τρας.

    Από την άλλη πλευρά, αρκετοί βουλευτές θέλουν να δώσουν μία ευκαιρία στο σχέδιο του Χαντ για την οικονομική πολιτική.

    Η Τρας πέρασε την Κυριακή συζητώντας με τον υπουργό Οικονομικών, στην επίσημη κατοικία της, σχετικά με το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο Χαντ είπε ότι τίποτα δεν είναι “εκτός του τραπεζιού” όταν ρωτήθηκε εάν θα εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περικοπών φόρων της Tρας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός είναι πλέον η κορυφαία κυβερνητική φωνή στη δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε μια συνέντευξη στο BBC την Κυριακή, ο Χαντ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο καθυστέρησης κατά ένα χρόνο του σχεδίου της πρωθυπουργού για μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος, μια κίνηση που θα ισοδυναμούσε με μία ακόμη στροφή 180 μοιρών. Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια λίρες (6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ζωντανό το ερώτημα εάν η Τρας θα επιβιώσει μέχρι το Halloween.

    Η Τρας «υπονόμευσε την αξιοπιστία της Βρετανίας ως υπεύθυνης, ηγετικής οικονομίας και διέλυσε το κόμμα μας με δυνητικά ανεπανόρθωτο τρόπο», είπε ο βουλευτής των Τόρις, Τζέιμι Γουόλις στην επιστολή με την οποία ζητούσε την παραίτησή της. «Δεν έχετε πλέον την εμπιστοσύνη της χώρας ή του κοινοβουλευτικού κόμματος».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τζέρεμι Χαντ: Αντιμέτωπος σήμερα με την αγορά ομολόγων ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ