• Οικονομία

    Παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας – Aγοράζει ομόλογα για να ανακόψει το sell-off

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Αγγλίας

    Μετά από μία εβδομάδα βύθισης των βρετανικών αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων


    Μετά από μία εβδομάδα βύθισης των βρετανικών αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου με στόχο τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ημερησίως βρετανικά κρατικά ομόλογα αξίας έως και 5 δισεκατομμυρίων λιρών  με εναπομένουσα διάρκεια τουλάχιστον 20 ετών.

    «Αν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά, θα υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Νωρίτερα, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από 2002.

    «Αυτές οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος στην μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων», σημείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας, οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης.

    Ένα ξέφρενο sell-off βύθισε τις βρετανικές αγορές και τη στερλίνα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κwasi Kwarteng για φορολογικές περικοπές.

    «H Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει τώρα να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 1 μονάδα βάσης στην επόμενη συνεδρίασης της 3ης Νοεμβρίου», ανέφερε ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

    H έκτακτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας δεν κατάφερε να σώσει τη στερλίνα, η οποία συνεχίζει τη καθοδική πορεία.

    Η Capital Economics, ανέφερε ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας λειτούργησε, καθώς κατάφερε να ανακόψει τη ραγδαία άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

    «Αν και αυτό είναι θετικό, το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει αυτή η παρέμβαση δείχνει ότι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε επικίνδυνη θέση», δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρείας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν ένα άλλο πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανιζόταν σύντομα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε πολιορκία η στερλίνα: Αυξάνονται τα στοιχήματα για πτώση κάτω από το ένα δολάριο



    ΣΧΟΛΙΑ