• Οικονομία

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών ξηλώνει τον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τρας

    • NewsRoom

    Τζέρεμι Χαντ


    Ο νέος Βρετανός υπουργός Τζέρεμι Χαντ είπε ότι πρώτα ήθελε να μιλήσει στις αγορές και μετά στους βουλευτές. Στις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας φαίνεται ότι οι αγορές τον άκουσαν. Αν λάβουμε υπόψιν και την ανοδική πορεία της στερλίνας, τους άρεσαν αυτά που άκουσα. Με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση και τις πρωτοβουλίες της να οδηγούν σε σφυροκόπημα των αγορών, η απόφαση της την περασμένη Παρασκευή να αντικαταστήσει τον Κουάσι Κουάρτενγκ, τον ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο του οποίου βύθισε τη λίρα και εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων, με τον Τζέρεμι Χαντ έστειλε θετικό σήμα στις αγορές.

    Ο Χαντ σε ομιλία του τη Δευτέρα, ανέτρεψε σχεδόν στο σύνολό του τον μίνι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινωθεί από τον Κουάρτενγκ πριν τρεις εβδομάδες. «Θα αντιστρέψουμε όλα τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν τρεις εβδομάδες», δήλωσε και υποστήριξε ότι με τα νέα μέτρα εξοικονομούνται επιπλέον 32 δις λίρες ετησίως για το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ανατροπή του μίνι-προϋπολογισμού

    Ο Χαντ αναφέρθηκε και στο μέτρο που είχε ανακοινώσει η Λιζ Τρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για μία «εγγύηση-τιμή στην ενέργεια, ένα πάγωμα ουσιαστικά των λογαριασμών.

    Ο Χαντ ανέφερε ότι το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο και σημείωσε ότι η Λιζ Τρας συμφώνησε «ότι θα ήταν λάθος το μέτρο να έχει μακροπρόθεσμό χαρακτήρα, όταν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις τιμές της ενέργειας στο μέλλον».

    Στη συνέχεια προβλέπεται αναθεώρηση και εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου συστήματος.

    Αποδυνάμωση της Τρας

    Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, η στροφή σε αυτό το μέτρο πρακτικά αποδυναμώνει πλήρως τη πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία βλέπει ήδη τη θέση της να «τρίζει». Κι αυτό γιατί, όπως σχολιάζει το βρετανικό μέσο, αυτό το μέτρο ήταν βασικό κομμάτι των εξαγγελιών της και περίμενε να πάρει τα εύσημα από την εφαρμογή του. «Πλέον δεν έχει μείνει τίποτα στην ατζέντα της Τρας», αναφέρει ο Guardian.

    Ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές, μεταξύ των οποίων η πρόταση για κατάργηση της φορολόγησης 45% στα υψηλότερα εισοδήματα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και δυσαρέσκεια από τις αγορές.

    Το σφυροκόπημα ήταν τέτοιας έντασης που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε έκτακτη παρέμβαση για αγορά ομολόγων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφεται και αυτή την εβδομάδα η προσοχή



    ΣΧΟΛΙΑ