• Πολιτική

    PEGA: Ενδείξεις ότι το Predator «σαρώνει» στην Ελλάδα – Αντιδράσεις από το ΕΛΚ για την Ολλανδή εισηγήτρια

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Tο προσχέδιο της έκθεσης της PEGA σχετικά με τη διερεύνηση της χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών Pegasus και Predator παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Ολλανδή εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιντ Βελντ  PEGA Σόφι ιντ Βελντ .

    Η κ. Βελντ γνωστή πλέον στη χώρα μας από τη δημόσια αντιπαράθεση που είχε με την Ελληνίδα συνάδελφό της Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Αθήνα,  έκανε λόγο για μία σημαντική απειλή για τη δημοκρατία την οποία η ΕΕ δεν έχει πάρει ακόμα στα σοβαρά . Ωστόσο για ακόμη μια φορά περιορίστηκε σε αναφορά συμπερασμάτων, που ειδικά για την Ελλάδα προσεγγίζουν την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, και όχι σε αποδεικτικά στοιχεία που θα φωτίσουν την υπόθεση.

    Αναφερόμενη στα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής αναφορικά με τις παρακολουθήσεις σε μία σειρά από χώρες, όπως η Ισπανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Μάλτα επέκρινε την στάση  της Κομισιόν όσο και στα κράτη μέλη που επικαλούνται λόγους εθνικής ασφαλείας προκειμένου να μην δώσουν κρίσιμα στοιχεία. «Η ΕΕ ενισχύει την ασφάλειά της σε σχέση με τρίτους αλλά όταν ερχόμαστε στα ουσιώδη ζητήματα της Δημοκρατίας αποδεικνύεται ερασιτέχνης» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, η κ. Βελντ ανέφερε ότι υπάρχουν διαρκώς νέες εξελίξεις, τονίζοντας  πως υπάρχουν ενδείξεις ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα, σαφώς ως πολιτική στρατηγική». Στην συνέχεια κάλεσε τις ελληνικές αρχές να άρουν το απόρρητο προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια υποστηρίζοντας πως «Τώρα θα υπάρξει έρευνα από τον εισαγγελέα, ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτελέσματα».

    Έκανε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην εταιρεία Intellexa, ούτε στα γραφεία της, ούτε στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, ούτε και και στους «ανθρώπους» της και εκτίμησε ότι τα στοιχεία που πιθανώς υπήρχαν έχουν καταστραφεί.

    Μιλώντας για το δημοσίευμα του Documento που δημοσίευσε λίστα με ονόματα που φέρονται να παρακολουθούνται με το Predator, η εισηγήτρια της Pega σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε την ύπαρξή της, αλλά τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις, ενώ επεσήμανε ότι οι αρχές θα έπρεπε να θέλουν την έρευνα και του ευρωκοινωβουλίου και της Interpol που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση.

    Αναφορικά με τα κίνητρα που θα είχε κάποιος για να κάνει αυτές τις παρακολουθήσεις επισήμανε ότι  τα λογισμικά αυτά προορίζονται και πωλούνται σε κυβερνήσεις ή σε κάποιους ιδιώτες και είναι πολύ ακριβά και για να τα προμηθευθεί κάποιος ιδιώτης καθώς θα πρέπει να διαθέτει δισεκατομμύρια αλλά και κίνητρο για τις εν λόγω παρακολουθήσεις. «Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων;» αναρωτήθηκε  και πρόσθεσε «Ακόμα έχει αποδειχθεί ότι άτομα που βρίσκονται στη λίστα παρακολουθούνταν και από τις εθνικές υπηρεσίες».

    PEGA : Το ΕΛΚ “αδειάζει” την Ολλανδή Ευρωβουλευτή Σοφί Ιν’τ Βελντ

    Τη δυσαρέσκειά των μελών του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  στην PEGA προς την εισηγήτρια της  επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις Σοφί Ιν’τ Βελντ, εξέφρασε ο συντονιστής του ΕΛΚ (στην PEGA), Xουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο.

    «Εξ ονόματος των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν με τόσο σύντομη ειδοποίηση για τη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαζόταν το σχέδιο έκθεσης. Λυπούμαστε επίσης που τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

    Θεωρούμε έκπληξη το γεγονός ότι κάλεσε συνέντευξη Τύπου πριν καν ολοκληρώσει την έκθεση. Κατανοούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβλήθηκε σε μια τόσο μακροσκελή έκθεση, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ο χρονικός περιορισμός πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, καθώς προσφερθήκαμε επανειλημμένα να αναβάλουμε την προθεσμία και η εισηγήτρια αρνήθηκε να την παρατείνει επανειλημμένα.

    Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα μέλη της Επιτροπής από την ίδρυση της PEGA», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζόιντο.

    Παράλληλα, τονίζει ότι «το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά της εισηγήτριας κατά την τελική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά τις ατομικές της απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο, παρόλο που τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συμφωνήσει σε κοινή δήλωση κατόπιν διαπραγματεύσεων, προκειμένου να δείξουν κοινές θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι παρουσίαζε κοινή άποψη της επιτροπής.

    Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της Επιτροπής είναι συλλογική προσπάθεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα ατομικής πολιτικής εκστρατείας. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θητείας της PEGA θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί με περισσότερη συνεργασία», επισημαίνει ο Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο.

    Διαβάστε επίσης

    Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές – Για μηνύματα του παρασκηνίου κάνει λόγο ο Ν. Ανδρουλάκης

    PEGA: Ευρωπαϊκό ζήτημα τα λογισμικά παρακολούθησης  – Να διευκρινιστεί επειγόντως η κατάσταση

    Εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο



    ΣΧΟΛΙΑ