• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν κατά Αρμενίας: Να αποσυρθεί από τα αζερινά εδάφη – Μπορέλ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    «Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Ζοζέπ Μπορέλ την κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζοντας πως οποιαδήποτε ανάμιξη είναι «απαράδεκτη».

    «Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και θέλει να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε παράγοντα είναι σε θέση να συμβάλει για να τερματισθούν οι συγκρούσεις», διευκρίνισε.

    Ο εκπρόσωπος του Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως έλαβε γνώση των κατηγοριών περί ανάμιξης «συριακών πολιτοφυλακών» προσκείμενων στην Τουρκία και «άλλων δυνάμεων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όμως «δεν έχουμε δει γεγονότα για να δικαιολογήσουμε ή να υποστηρίξουμε αυτές τις κατηγορίες».

    Αναφορικά με τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Μπορέλ τόνισε πως  θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα συνεχίσουν με την Τουρκία», διευκρίνισε.

    «Δεν θέλω να προδικάσω το περιεχόμενο των συζητήσεων, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη σχετικά με τις εντάσεις», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο.

    Ερντογάν: Να αποσυρθεί από τα αζερινά εδάφη η Αρμενία

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από αζερινά εδάφη που κατέχει και πως είναι καιρός να τερματισθεί η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Η αποσχισθείσα από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως άλλοι 28 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε μάχες με τις αζερινές δυνάμεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών μεταξύ των στρατιωτών της σε 59. Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του αρνείται να ανακοινώσει τις δικές του απώλειες, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με την πλευρά της Αρμενίας, είναι αρκετά σημαντικές.

    Η Αρμενία προσέφυγε σήμερα επειγόντως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζητώντας την επιβολή προσωρινών μέτρων στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε γνωστό από το δικαστήριο.

    «Το δικαστήριο έλαβε το πρωί αίτημα της Αρμενίας για προσωρινά μέτρα, το οποίο εξετάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΔΑ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που ζητήθηκαν.

    Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό κλάδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει έδρα το Στρασβούργο, έγινε βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του, που του επιτρέπει να λαμβάνει επείγοντα μέτρα όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.



    ΣΧΟΛΙΑ