• Top Stories

    Επικίνδυνη κλιμάκωση: “Η Τουρκία θα το μετανιώσει”, λέει ο Putin

    Vladimir Putin

    Vladimir Putin


    Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, δύο εβδομάδες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία, με τον Vladimir Putin να προειδοποιεί πως η Τουρκία «θα μετανιώσει πάνω από μία φορά» για την ενέργεια αυτή, ενώ τον Ahmet Davutoglu να κατηγορεί τη Μόσχα για «προπαγάνδα σοβιετικού τύπου», αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί συναλλαγών της Άγκυρας με το Ισλαμικό Κράτος.

    Τους ισχυρισμούς αυτούς διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan και η οικογένειά του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία.

    «Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε ο σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας. Κάθε μέρα δημιουργούσε διαφορετικά ψέματα. Στην αρχή τον πίστευαν και μετά περίμεναν ο κόσμος να τα πιστέψει. Αυτά τα θυμόμασταν ως Πράβδα, ψέματα και ανοησίες», δήλωσε ο Davutoglu προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, και πρόσθεσε: «Αυτή ήταν μια παλιά παράδοση, αλλά ξαφνικά έχει αναδυθεί και πάλι. Κανείς δε δίνει αξία στα ψέματα αυτού του μηχανισμού προπαγάνδας σοβιετικού τύπου».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, προβάλλοντας τη στάση αυτή της Ουάσινγκτον ως μία επιπλέον απόδειξη ότι οι καταγγελίες της Ρωσίας είναι κατασκευασμένες.

    Όμως η Μόσχα επιμένει στους ισχυρισμούς της, τους οποίους επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την ετήσια ομιλία του προς τον ρωσικό λαό, κατά τη διάρκεια της οποίας έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά.

    Ο Putin διεμήνυσε πως η Τουρκία θα μετανιώσει «πάνω από μία φορά» για αυτό που έκανε, τονίζοντας πως δεν θα αγνοήσει την «ενίσχυση των τρομοκρατών» στην οποία όπως είπε επιδίδεται η τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα, προειδοποίησε πως τα αντίποινα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Ρωσία είναι μόνο η αρχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν κανείς νομίζει ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φρικτό έγκλημα πολέμου, τη δολοφονία ανθρώπων μας, μπορεί να ξεφύγει με μερικά μέτρα που αφορούν στις ντομάτες τους ή σε κάποιους περιορισμούς στις κατασκευές και σε άλλους τομείς, πλανώνται πλάνην οικτράν».



    ΣΧΟΛΙΑ