• Διεθνής πολιτική

    Ahmet Davutoğlu: «Πρέπει να δούμε και το θέμα των αριθμών»


    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ahmet Davutoğlu, είχε συνάντηση με τον Jean-Claude Juncker, τον Donald Tusk και τον Mark Rutte κατά την οποία οι Ευρωπαίοι παρουσίασαν το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες.

    Βέβαια, να σημειωθεί ότι πηγές αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν είναι και πολύ πιθανό να δεχθεί τη συμφωνία, εξαιτίας λόγω των πολλών κόκκινων γραμμών που τίθενται από την μεριά των Ευρωπαίων.

    Τι ειπώθηκε εχθές;

    Το πλαίσιο της συμφωνίας των «28» βασίζεται στο κείμενο που κατέληξε ήδη από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή. Οι απαιτήσεις όμως της τουρκικής πλευράς είναι αυτές που θα καθορίσουν και τις εξελίξεις. Απαιτήσεις σε θεσμικά και ανταλλάγματα όπως την αύξηση της οικονομικής βοήθειας, έως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως φάνηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις τουρκικές διαθέσεις, με την Κύπρο ταυτόχρονα να δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει βέτο εάν ο κ. Davutoğlu προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι Ευρωπαίοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή πλευρά φέρεται να πιστεύει πως η συμφωνία με τους Τούρκους δεν θα γίνει αμέσως αλλά σταδιακά, αλλά στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα έχει στόχο να πειστεί η Άγκυρα να συνεργαστεί κυρίως να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

    Davutoğlu: Να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές από τις αποφάσεις

    Θέτοντας τους στόχους της Τουρκίας για τη σημερινή άτυπη σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πριν τη συνάντηση ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουν οφέλη και οι δύο ήπειροι αλλά και το πώς θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία».

    «Θα δουλέψουμε για το ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό δεν είναι κάτι που θέτουμε σε διαπραγμάτευση αλλά θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη» είπε  στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι «Πρέπει να δούμε και το θέμα των αριθμών και το ανθρωπιστικό ζήτημα». «Ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας να λύσουμε το θέμα το προσφυγικό αλλά και να συσφίξουμε τη σχέση μας με την ΕΕ» κατέληξε ο Ahmet Davutoğlu.

    Δείτε εδώ τα οκτώ σημεία του προσχεδίου



    ΣΧΟΛΙΑ