• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Καθαρά πρώτος αλλά κάτω από 50% ο Ερντογάν, λέει το Anadolu – Παραποίηση αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

    • NewsRoom
    Τουρκία: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου


    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται καθαρά με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ωστόσο, πλέον το ποσοστό του υποχωρεί κάτω από το 50%, κάτι που σημαίνει πως η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Anadolu, με το καταμετρημένο 96,41% των ψήφων να εμφανίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογαν να κατέχει το 49,42%, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 44,88%, τον Σινάν Ογάν στο  5,26% και τον Μουχαρέμ Ιντσέ στο 0,44%.

    Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων ξεκίνησε αρχικά από περιοχές της τουρκικής επαρχίας, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ισχυρό προβάδισμα. Το προβάδισμά του, έκτοτε, άρχισε να υποχωρεί, καθώς ενσωματώνονταν ψήφοι από  τα παράλια της Μεσογείου, τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και το ανατολικό κομμάτι της χώρας, το οποίο χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς και στο οποίο κατοικούν ισχυροί κουρδικοί πληθυσμοί.

    Πάντως, ήδη από την συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης  αμφισβητούν τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υποστηρίζοντας πως χειραγωγεί τα αποτελέσματα που λαμβάνει. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποστηρίζει πως τα επίσημα αποτελέσματα που παίρνει από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δείχνουν πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και πως το Anadolu μεταδίδει παραποιεί τα αποτελέσματα. Καλεί, μάλιστα, τους οπαδούς του να ενημερώνονται μόνο από τις δικές τους ανακοινώσεις, καθώς υποστηρίζουν πως προηγείται στο σύνολο της χώρα.

    Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έχει καταμετρηθεί κάτω από το 75% των ψήφων στη χώρα και κάτω από το 20% των ψήφων του εξωτερικού. Το Συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα..

    Σε δήλωσή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε την αντιπολίτευση για προσπάθεια κωλυσιεργίας.

    «Μπλοκάρουν το σύστημα με αλλεπάλληλες ενστάσεις στα εκλογικά κέντρα όπου οι ψήφοι μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνεχείς ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες υπεβλήθησαν ενστάσεις 6 φορές, 11 φορές. Αυτό που εμποδίζεται είναι η βούληση της Τουρκίας. Δεν μπορείτε να το αποτρέψετε με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει τετελεσμένο γεγονός» είπε.

    Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα». Κάλεσε τους οπαδούς του να μην εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα και τα εκλογικά τμήματα. «Είμαστε εδώ μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», κατέληξε.

    Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας με καταμετρημένο το 90%

    Διαβάστε επίσης: 

    Εκλογές στην Τουρκία: Κοσμοσυρροή στα εκλογικά κέντρα

    Ντεμιρτάς από τη φυλακή: «Προστατέψτε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία»

    Εκλογές στην Τουρκία: Σε διελκυστίνδα τα στρατόπεδα Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου



    ΣΧΟΛΙΑ