• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στην Τουρκία: Κοσμοσυρροή στα εκλογικά κέντρα – Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα

    • NewsRoom

    Εκλογές στην Τουρκία 14/5/23 (Bloomberg)


    Μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά κέντρα παρατηρείται αυτή την ώρα στην Τουρκία, με τους ψηφοφόρους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα απόψε το βράδυ, σε μία κρίσιμη για τη χώρα εκλογική αναμέτρηση.

    Οι κάλπες στην Τουρκία κλείνουν στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, στην χώρα απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00 η ώρα.

    Ωστόσο, όπως εκτιμάται, αργά το βράδυ σήμερα, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

    Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, εστιάζει στην αμφίρροπη μάχη, τετ α τετ, μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της εξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ ήδη στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση για την επομένη των εκλογών στη γειτονική χώρα.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου οι πολίτες ψηφίζουν σε σχολεία που άντεξαν, σε προκάτ κατασκευές μέσα σε κατεστραμμένα σχολεία ή ακόμη και σε σκηνές.

    Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, καλούνται σήμερα στα εκλογικά τμήματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής, της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, που σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από ολοένα μεγαλύτερη αυταρχική παρέκκλιση, κατά τους αντιπάλους του.

    Νέοι στην Τουρκία προέρχονται στις κάλπες (Twitter- Anadolu)

    Οι ψηφοφόροι είναι όλων των ηλικιών, ενώ viral έγινε μια γυναίκα 112 ετών που έφτασε σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει και φωτογραφήθηκε με τους εκλογικούς αντιπροσώπους, ενώ οι αρχές βοηθούν ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με αναπηρία να ψηφίσουν, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο.

    Παρόλο που δεν έλειψαν και αυτοί που θέλησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα, όπως τον πολίτη που πήγε στην κάλπη πάνω σε… άλογο, τα παρατράγουδα στα εκλογικά κέντρα, δεν προκάλεσαν καμία ιδιαίτερη ανησυχία.

    Σημειώνεται ότι η ψήφος των Κούρδων, που αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα κρίνει πολλά. Η Εθνική Συμμαχία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία.

    Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν εντάχθηκε στον ετερόκλιτο συνασπισμό του κ. Κιλιτσντάρογλου, μολονότι εναντιώνεται σθεναρά στον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν, ειδικά μετά τη φυλάκιση ηγετών του και τον διωγμό του τα τελευταία χρόνια. Τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του κ. Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.

    Συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές υπό τα λάβαρα του μικρού Κόμματος Πράσινης Αριστεράς, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη δίωξη που ίσως οδηγήσει στην απαγόρευσή του, για δεσμούς με την «τρομοκρατία» -με το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα PKK-, που διαψεύδει κατηγορηματικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εκλογές στην Τουρκία: Ψηφίζουν ανάμεσα στα συντρίμμια – Τι ευχήθηκε ο Ερντογάν

    Κιλιτσντάρογλου: «Η δημοκρατία μάς έλειψε»



    ΣΧΟΛΙΑ